oostende de haan blankenberge

VLIZ viert Dag van de Wetenschap met ‘Marien onderzoek: Toen en Nu’

Het Vlaams Instituut voor de Zee viert, naar jaarlijkse gewoonte, Dag van de Wetenschap op zondag 27 november. Onder de titel 'Marien Onderzoek: Toen & Nu' zet het VLIZ de deuren van het Marien Station Oostende open en is het onderzoeksschip Simon Stevin te bezichtigen.

In het Marien Station Oostende leggen enkele zeewetenschappers met veel passie hun huidig onderzoek uit. In interactieve infostandjes leer je bij over het bezenderen van vissen, het in kaart brengen van de zeebodem met een multibeam, het onderzoek naar de biodiversiteit van het bodemleven en het plankton, het nagaan van de oorzaak van ziektes bij vissen en over de alternatieve vistechniek: het elektrisch vissen.

Tegelijkertijd maken deze wetenschappers, speciaal voor deze editie van Dag van de Wetenschap, een koppeling met hoe hun onderzoek vroeger uitgevoerd werd. De verworven kennis doorheen de tijd en de komst van innovatieve meettechnieken hebben het marien onderzoek namelijk een enorme boost gegeven! Het ruimer verhaal van de historiek van het marien onderzoek in Vlaanderen wordt geïllustreerd in een tijdslijn. Deze neemt je zo’n twee eeuwen terug in de tijd en toont hoe België een voortrekkersrol opnam in het onderzoek naar de zee.

Aan boord van de RV Simon Stevin kan je de sfeer komen opsnuiven. De bemanning en de wetenschappers geven je graag uitleg over de werking van het schip en de staalnameapparatuur aan boord.

Praktisch

Wanneer | zondag 27 november, doorlopend van 10u tot 17u.
Waar | Marien Station Oostende (Slipwaykaai 2, 8400 Oostende) en RV Simon Stevin (t.h.b. Hendrik Baelskaai 1, 8400 Oostende). Gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot (Oostende centrum – Oosteroever).
Kostprijs | vrije toegang.
Meer info | klik hier.