oostende de haan blankenberge

Subsidies geven erfgoedprojecten een duwtje in de rug

Zeven erfgoedspelers uit de regio hebben projectsubsidies ontvangen voor hun erfgoedproject.

Acht erfgoedspelers uit de gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge dienden een subsidiedossier in. Zeven aanvragen werden goedgekeurd, goed voor een totaal subsidiebedrag van 8750 euro. Met deze subsidies kunnen verschillende erfgoedspelers met hun erfgoedproject van start gaan:

  • Haven en Gebuurte gebruikt de verkregen subsidies voor het uitbrengen van een fotoboek over het 70-jarige bestaan van de Blankenbergse Havenfeesten.
  • De Werkgroep Groenhagemolen uit Leffinge krijgt ondersteuning voor de constructie van een educatief schaalmodel van een elektrisch aangedreven buil om het zeven van meel tot bloem te kunnen demonstreren.
  • Volleybalclub Jumpers Middelkerke is in 2020 zestig jaar oud en krijgt projectsubsidies om in dat jubileumjaar een publicatie uit te brengen met allerlei foto’s en interviews over de geschiedenis van de club.
  • Katrien Vervaele, haar zoon, dochter en kleinkinderen werken een speurtocht voor en door kinderen uit in de Concessie van De Haan. In het doe-boekje komen verhalen, weetjes en opdrachtjes.
  • Met de ondersteuning van Kusterfgoed brengt het VLIZ samen met Doris Klausing een publicatie uit over Pierre Joseph Van Beneden, een pionier van de zeewetenschappen die het eerste marien station ter wereld oprichtte in Oostende.
  • In 2020 is het honderd jaar geleden dat de Olympische Spelen doorgingen in Antwerpen, met een zeillocatie in Oostende. De 12voetsjol was de eerste Olympische eenheidsklasse zeilboot. Met de projectsubsidies zal op Oostende Voor Anker een retro 12voetsjollengebeuren georganiseerd worden en wordt een brochure en naslagwerk over de geschiedenis van het Oostendse zeilen uitgebracht.
  • De Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge maakt met de projectsubsidies een publicatie over de persoonlijke en historische verhalen die achter de grafzerken van de begraafplaats in Blankenberge schuilen.

Kusterfgoed voorziet ook in 2020 een budget voor projectsubsidies om de initiatieven van lokale erfgoedspelers financieel te ondersteunen. De volgende deadline voor het aanvragen van projectsubsidies valt op 31 mei 2020 voor projecten die ten vroegste van start gaan begin begin juli 2020.

Denk je dat jouw erfgoedproject voor subsidies in aanmerking komt? Neem het subsidiereglement door en vul het aanvraagformulier in. Je vindt alles op onze website! Wij helpen je graag met je aanvraag via info@kusterfgoed.be of 059 270 770.

 

Beeld: Beeldbank Kusterfgoed