Rita Bultinck De Haan

Rita Bultinck

Voetbal - De Haan

In 1971 werd in De Haan damesvoetbalploeg ‘de Dolle Mina’s’ opgericht. Eerst bij de liefhebbersbond van Oostende, later bij de nationale voetbalbond. “En met groot succes want in eerste speelden de dames vele keren kampioen onder coach Freddy Rousseau; zonder meer de beste ooit”, volgens wijlen Achiel De Jaeger. Stientje Vandenberghe schoot in één seizoen eens meer dan 90 rozen. En Rita Bultinck werd zelfs Rode Duivel en verzamelde precies 25 caps!

Rita Bultinck, die van 1976 tot 1983 deel uitmaakte van de nationale voetbalploeg, getuigt: “Ik heb altijd voor de sport geleefd, maar ik heb er nooit één frank aan verdiend. Tweemaal per week ging ik van Brugge naar Kuurne voor de training en daarvoor ontving ik enkel een drankbonnetje. Voor trainingen bij de nationale ploeg in Kumtich ontving ik een vergoeding van 2,5 frank per kilometer. Voor een wedstrijd in het buitenland werd de reis weliswaar betaald, maar we kregen geen ‘prestatiegeld’. Mannen die toen in de nationale voetbalploeg speelden,, werden wel (rijkelijk) vergoed per gespeelde wedstrijd en training. Ik ben als sportvrouw 25 jaar te vroeg geboren in het verkeerde land. Damesvoetbal stond toen in Noorwegen, Amerika of Duitsland al veel meer in de belangstelling. Ooit kon ik de bij een Duitse damesploeg gaan spelen, maar dan moest ik mijn werk in België opzeggen. Maar de onzekerheid, de vraag of ik ooit van het voetbal zou kunnen leven, was te groot. Daarom bleef ik hier.”

Like t.e.m. 20 april (16.00 uur) de foto van deze sportheld in het facebookalbum ‘Verkiezing van de Grootste Lokale Sportheld of Sportteam’ en stem jouw favoriet naar de overwinning.
Heb jij foto’s of extra informatie over deze sportheld? Laat het ons weten via info@kusterfgoed.be!

Foto’s: Archief De Haan

Terug naar het overzicht