oostende de haan blankenberge
Zoet zout & zand Registratie en ontsluiting

Zoet zout & zand

Met het project 'Zoet zout & zand' zetten we deze zomer de eetcultuur op het strand in de schijnwerpers. Berlijnse bollen, smeltende ijsjes, overvolle picknickmanden... het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die bij vele toeristen en lokale kustbewoners smakelijke herinneringen naar boven brengen.

Al decennialang komen toeristen naar zee om aan het strand te vertoeven, de gezonde zeelucht in te ademen én een lekker hapje te eten. Een Berlijnse bol op het strand, een ijsje op de dijk of een warm geworden limonade met een in het zand gevallen boterham, het zijn stuk voor stuk herkenbare hapjes die menig toerist met de Belgische kust verbindt. Het familierecept voor deze kustlekkernijen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven en zo pikken heel wat kustbewoners een graantje mee van de drukte tijdens het toeristisch seizoen.

Met het project ‘Zoet zout en zand’ verzamelen we zo veel mogelijk verhalen, herinneringen en beeldmateriaal over het thema ‘eten op het strand’ vanuit de overtuiging dat deze gewoonten, receptjes en belevenissen de moeite waard zijn om door te geven aan volgende generaties.

Download hier de activiteitenkalender of scroll verder voor meer info over ons project.

Een duik in de geschiedenis

Welke lekkernijen zien we doorheen de tijd opduiken op het strand? Wat wordt er verkocht en wat nemen mensen  zelf mee? Via bronnenonderzoek en interviews gingen we samen met het CAG op zoek naar verhalen, herinneringen en weetjes over ‘eten op het strand’ die bijblijven en die we graag bewaren voor de toekomst.

Het ijskarretje van Jean Di Michelle, 1900 - bron: Beeldbank Oostende

Het ijskarretje van Jean Di Michelle, 1900 – bron: Beeldbank Oostende

Het resultaat is een hapklaar boekje vol interessante weetjes, authentiek beeldmateriaal en mooie verhalen van strandverkopers én strandgangers. De publicatie is deze zomer gratis verkrijgbaar op de volgende plaatsen:

 • bibliotheek van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge
 • toeristische dienst van Middelkerke, Westende Oostende, De Haan, Wenduine en Blankenberge
 • OC Kerklommer in De Haan
 • Belle Epoque Centrum, Sint-Rochuskerk, de Muziekacademie in Blankenberge
 • CC De Branding in Middelkerke
 • Stadsmuseum, Venetiaanse Gaanderijen, Mu.Zee, Kunstacademie, Conservatorium aan Zee en verschillende OC’s in Oostende

Lees je alles liever digitaal na? Download hier de digitale versie van het boekje ‘Zoet, zout en zand’. Wil je dit boekje graag digitaal in hoge resolutie ontvangen? Stuur een mailtje naar info@kusterfgoed.be.

 

Online foto- en verhalenwedstrijd #zoetzoutzand

Collectie Stijn Van Loock

In juni en juli 2017 kon iedereen oude of recente (vakantie)kiekjes met zoete, zoute of zanderige strandherinneringen insturen  via onze website of via Instagram met de #zoetzoutzand.

Het aantal likes op Facebook & Instagram bepaalde de tien mooiste, gekste of meeste originele beelden en herinneringen. De tien winnaars ontvingen een exemplaar van het Belgisch Bakboek. Als eerste prijs schonken we bovenop het bakboek nog een exclusief Kusterfgoed-ontdekkingspakket.

Bekijk hier de winnaars van de #zoetzoutzand-wedstrijd!

Zomerexpo

In de bibliotheek van Middelkerke, Blankenberge en De Haan en in het Stadsmuseum van Oostende kan je tijdens de zomermaanden zoete, zoute en zanderige strandherinneringen ophalen in de tijdelijke Kusterfgoed-expo.

postkaart boulesverkoper

Collectie Hugo Duynslaeger

In de expo nemen we je mee naar het strand waar de geur van verse boules de Berlin je tegemoet komt en je in de verte de onmiskenbare lokroep van de ijsventer hoort. We doken de geschiedenis in op zoek naar getuigenissen van strandverkopers én strandgangers. We laten hen graag aan het woord. Met veel enthousiasme delen zij hun zoete, zoute en zanderige strandherinneringen. Want waar het hart van vol is, loopt de mond van over …

In de expo ben je meer dan alleen een toeschouwer. Kies een postkaartje uit en laat jouw culinaire strandherinnering in woord of beeld achter in het fotoboek. Blader terug en geniet van de verhalen van andere erfgoedliefhebbers.

!voor de kindjes! Laat een tekening achter van jouw favoriete strandlekkernij!

Praktisch

Wanneer | 1 juli t.e.m. 31 augustus tijdens de openingsuren van de bibliotheken & Stadsmuseum

Waar | Bibliotheken van Middelkerke, De Haan, Oostende (vanaf 1 augustus) en Blankenberge én het Stadsmuseum van Oostende (tot en met 31 juli)

Kostprijs | gratis m.u.v. het Stadsmuseum (4 euro, 2 euro met reductie of gratis voor inwoners van Oostende elke eerste zondag van de maand en jongeren – 19 jaar)

‘Jouw verhaal voor een kustlekkernij’

picknick op het strand

Picknick op het strand in 1979, collectie Katrien Vervaele

Wat zijn je vroegste herinneringen aan eten op het strand? Wat waren jouw favoriete kustlekkernijen als kind? Herinner je nog wat de ijsventer riep wanneer hij zijn ijsjes wou verkopen?

Vertel het ons allemaal tijdens de reuzenfeesten in Wenduine, de Paravangfeesten in Blankenberge, ‘Kweetniehoeleuk’ in Westende en de Museumnocturne in het Stadsmuseum van Oostende in ruil voor een gratis kustlekkernij. Ben je eerder een schrijver of tekenaar? Noteer of teken jouw culinaire strandherinnering op een postkaart. Wij geven jouw herinnering een plekje in onze groeiende minitentoonstelling en voegen je werk dan toe aan de zomerexpo in de gemeentelijke bibliotheek.

Praktisch

 • Wenduine: zaterdag 8 juli van 17.00-20.30 uur op de reuzenfeesten
 • Blankenberge: zondag 6 augustus van 13.00-16.00 uur op de paravangfeesten
 • Westende: vrijdag 11 augustus van 13.00-16.00 uur op ‘kweetniehoeleuk’
 • Oostende: zaterdag 12 augustus van 18.00-21.00 uur in het Stadsmuseum

Kom op zaterdag 12 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur ook letterlijk proeven van een stukje Oostends culinair erfgoed tijdens de sneukelroute georganiseerd door stad Oostende dienst Cultuur i.s.m. Gidsenkring De Lange Nelle. Vertrek aan Petrus & Paulus. Wij nemen je mee op sleeptouw door de culinaire folklore van Oostende en zorgen ook voor typische Oostendse hapjes en drankjes. Inschrijven verplicht via www.oostende.be/inschrijven. De inschrijving is pas definitief na betaling van de deelnameprijs (15 euro per persoon). Betalen kan via overschrijving op rekeningnummer BE81 3800 0966 6224 met als mededeling: ‘naam + sneukeltocht’. Gelieve uiterlijk vrijdag 11 augustus om 12.00 uur telefonisch te verwittigen op 059 56 20 16 indien u niet aanwezig kan zijn. Daarna is geen terugbetaling meer mogelijk.

In het kader van de wekelijkse Museumnocturnes tijdens de zomer stelt het Stadsmuseum op zaterdag 12 augustus zijn deuren gratis open van 18.00 tot 22.00 uur. Maak kennis met het rijke aanbod van het museum en verwacht je aan heel wat extra activiteiten. Deel er van 18.30 tot 21.00 uur jouw culinaire herinnering in ruil voor een kustlekkernij. Neem ook je UiTPAS mee en doe er je voordeel mee.

 

Smakelijke kusterfgoedverhalen op de radio

Luister in juni en juli op woensdag en zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur naar HitFM en ontdek de herinneringen en verhalen van enkele lokale strandgangers en –verkopers. Herbeluister hieronder enkele prachtige verhalen…

Roland Desnerck uit Oostende vertelt over kruien en wat je wel én niet eet op het strand:

 

Doris Klausing uit Oostende heeft mooie herinneringen een frietjes en ZIZ-kaas op het strand:

 

Dennis Bouwens verkoopt boules de Berlin op het strand van De Haan:

 

Katrien Vervaele houdt van ijsjes en sappige stuutjes!

 

Hugo Duynslaeger verkocht zijn hele leven boules de Berlin en ijsjes op het strand van Blankenberge:

 

Francine Duron had jarenlang tearoom ‘Claire’ op de zeedijk van Middelkerke. Ze heeft er heel wat verse wafels en ijs verkocht.

 

De ouders van Lydie Van Craeynest waren badkarhouders in Blankenberge. Ze heeft als kind dus heel wat ijs- en bouleventers gekend.

 

David Stuyck ging als kind vaak naar de zee met een frigobox vol gezonde hapjes en tussendoortjes…

 

Bovendien zijn we deze zomer regelmatig te gast in de mobiele studio van Plage Préférée die in juli en augustus langs onze badsteden trekt. Kom langs en krijg een gratis strandlekkernij:

 • Maandag 3 juli in Blankenberge (t.h.v. de Pier)
 • Maandag 10 juli in Koksijde (t.h.v. het Teirlinckplein)
 • Maandag 17 juli in Zeebrugge (t.h.v. de Adrien de Gerlachestraat)
 • Maandag 24 juli in Oostende (Mariakerke, t.h.v. het Strandplein)
 • Donderdag 3 augustus in De Haan (Zeedijk)
 • Maandag 7 augustus in Middelkerke (t.h.v. het Casino)
 • Maandag 14 augustus in Zeebrugge (t.h.v. het badengebouw)
 • Donderdag 24 augustus in Knokke-Heist (Heist, t.h.v. het Heldenplein)

In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: zomer 2017
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug