oostende de haan blankenberge
West-Vlaamse molenbrigade Ontsluiting

West-Vlaamse molenbrigade

West-Vlaanderen kent een rijke collectie molenerfgoed. De werking van deze molens blijft echter vaak een goed bewaar geheim. De West-Vlaamse molenbrigade bundelt de krachten om een educatief pakket rond het molenaarsambacht uit te werken tegen de lente van 2021.

Er staan maar liefst 66 molens in West-Vlaanderen, waarvan 35 nog actief zijn. De West-Vlaamse molenbrigade werkt tegen de lente van 2021 een educatief pakket  uit rond het molenaarsambacht om dit erfgoed in de kijker te zetten.

Het educatief pakket richt zich op de tweede graad van het lager onderwijs en zal getuigenissen van molenaars, een doe-pakket en een molenbezoek omvatten. Hierbij wordt een sterke link naar de actualiteit gelegd. De molenaars krijgen een opleiding om in interactie te treden met de klas en het molenaarsambacht tot leven te brengen voor de leerlingen.

Als eerste worden drie thematische filmpjes opgenomen die het uitgangspunt vormen voor het educatief pakket. Hierin worden fysieke elementen van de molen- wieken, tandwielen en maalstenen- gekoppeld aan thema’s zoals windenergie, beweging en de voedselketen. In de thema’s wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

15 molenaars worden geïnterviewd en vertellen over hun ambacht dat erkend is als immaterieel erfgoed. In de regio van Kusterfgoed gaat het om de molenaars van Geersenmolen in Klemskerke en de Groenhagemolen in Leffinge

Musea Brugge is trekker in dit project en werkt samen met de vijf West-Vlaamse erfgoedcellen (CO7, Erfgoed Zuidwest, Kusterfgoed, TERF en Erfgoedcel Brugge). Ook de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en het Molenforum zetten hun schouders onder dit project. Voor de concrete uitwerking van het pakket rekenen we op Geheugencollectief, De Zeemier en Casa Blanca. Ten slotte zijn er maar liefst 15 molens op het West-Vlaamse grondgebied betrokken.

Dit project wordt gerealiseerd dankzij een projectsubsidie van het Decreet Bovenlokaal Cultuurbeleid.

Afbeelding: Groenhagemolen Leffinge, collectie gemeente Middelkerke

Terug