oostende de haan blankenberge
Billenkarren Registratie en ontsluiting

Trappen aan zee

Deze zomer verdiepen we ons in de wereld van de kustrijwielen, beter bekend als de ‘billenkarren’.

Wie met kinderen ooit een paar dagen aan de kust verbleef, heeft zeker al eens een ‘billenkar’ gehuurd. Dan ontdekte je waarschijnlijk dat het loodzware dingen zijn waar je best niet al te grote afstanden mee aflegt. Toch werd de billenkar of ‘kustrijwiel’ in de jaren twintig geïntroduceerd als vervoersmiddel om van de ene badplaats naar de andere te fietsen.

De gocarts zijn onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie om op de dijk een ritje op de billenkar te maken, de evolutie in de techniek de kustrijwielen en de verhalen van lokale ondernemersfamilies die de afgelopen decennia hun brood verdienden met de verhuur ervan, zijn voor ons allemaal immaterieel cultureel erfgoed, typisch voor onze kust. Daarom gaan we in 2020 met dit thema aan de slag.

Er verscheen een leuke publicatie met de historische evolutie van het fenomeen en met verhalen en foto’s van gocartverhuurders én –huurders. Die zal vanaf 26 september beschikbaar zijn. Bovendien organiseren we enkele publieksacties. Hou onze website en nieuwsbrief in het oog voor alle informatie.

Gezocht: herinneringen

Heb jij zalige herinneringen aan een ritje op de billenkar? Heb je thuis foto’s of dia’s liggen, of wil je graag je verhaal met ons delen? Stuur ons dan jouw herinneringen naar info@kusterfgoed.be. Wie weet zie je jouw foto of verhaal in ons zomers billenkarrenboekje verschijnen.

Heb je leuk beeldmateriaal liggen, maar kan je het ons niet digitaal bezorgen omdat je geen scanner hebt? Geen nood; wij kunnen jouw beelden gratis digitaliseren. Van zodra we je beelden ingescand hebben, krijg je ze terug, samen met de digitale scans. Met jouw toestemming plaatsen we de beelden ook op Beeldbank Kusterfgoed. We verzamelen alle beelden van billenkarren of Kustrijwielen in dit album.

Voorbereidingen billenkarrenspel gestart

Kusterfgoed ontwikkelt een billenkarrenspel via de Erfgoedapp in samenwerking met Oetang Learning Designers waarvan de eerste versies op 17 juli getest is. Op de dijk werden verhalen en anekdotes gesprokkeld bij billenkartrappers, jong en oud om een plaatsje te krijgen in de publicatie. Deze leuke belevenissen werden door fotograaf Davy Coghe vastgelegd op de gevoelige plaat. De foto’s hieronder geven je alvast een voorsmaakje voor het spel in het voorjaar van 2021 gelanceerd wordt.

Beeld: Beeldbank Kusterfgoed


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners, Westtoer
Periode: zomer 2020
Meer info? info@kusterfgoed.be

 

Terug