oostende de haan blankenberge
Strand in bloei Registratie en ontsluiting

Strand in bloei

Met het project Strand in bloei zette Kusterfgoed van juni tot september deze populaire traditie in de schijnwerpers vanuit de overtuiging dat dit ritueel moet worden gekoesterd en doorgegeven.

Sinds jaar en dag toveren kinderen tijdens de zomermaanden bloemenkraampjes op het strand tevoorschijn. Ouders en grootouders worden ingeschakeld om bloemen in allerlei vormen en kleuren te knutselen en het kraampje klaar te maken. Kinderen etaleren vol trots de zelfgemaakte strandbloemen en ruilen met veel plezier hun koopwaar voor handjes vol schelpen. Het is een belangrijk stukje kusterfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat toeristen met kustbewoners verbindt.

We organiseerden workshops, vertelnamiddagen en een online fotowedstrijd. We legden een kleurrijk (papieren) bloemenveld aan in de bibliotheken van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge. Daarnaast doken we ook de geschiedenis in en gingen we op zoek naar de oorsprong, de evolutie en de eigenheid van deze mooie traditie.

De resultaten van het project werden gebundeld in een bloeiend krantje. Dit gratis krantje kan je vanaf september vinden in de bibliotheken en toeristische kantoren van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge of bestellen via onze website.

Tijdens dit project kwamen er heel wat leuke anekdotes en interessante informatie naar boven. Meer dan we in het krantje konden opnemen. Die extra’s en zijsporen vind je hier terug. Ook het online bloementapijt heeft op deze pagina een permamente stek gekregen. Tot slot kan je hier ook de digitale versie het krantje downloaden.

Klik door naar ons digitaal strandbloemenverhaal

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: zomer 2016
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug