oostende de haan blankenberge
Erfgoeddag 2020 - De Nacht Erfgoeddag

Erfgoeddag 2020 – De Nacht

Erfgoeddag 2019 staat in het teken van de nacht. Maak je er samen met ons een verrassende editie van?

Op Erfgoeddag zetten we in Vlaanderen ons roerend (zoals eeuwenoude voorwerpen en kostbare archiefstukken) en immaterieel erfgoed (verhalen, liedjes of ambachtelijke technieken) in al zijn verscheidenheid in de kijker. Op zaterdagavond 25 april en zondag 26 april 2020 staat Erfgoeddag in het teken van ‘De Nacht’. Want de nacht betovert en staat synoniem voor verbeelding. Hoe gebeurden nachtelijke activiteiten vroeger? Wat met alles wat het daglicht niet mag zien? En hoe schadelijk is licht binnen de conservatie van ons cultureel erfgoed?

Heb je zin om rond dit thema een activiteit te organiseren? Volg onderstaande stappen en maak van jouw Erfgoeddagactiviteit een schot in de roos.

De erfgoedcel staat ook altijd paraat om jou op weg te helpen bij de organisatie van een activiteit. Stuur ons een mailtje met je vragen of kom na afspraak eens langs bij ons op kantoor. Heb je een concreet idee voor een activiteit op Erfgoeddag? Neem contact op met de lokale Erfgoeddagcoördinatoren: David Stuyck (Middelkerke), Annelies Dierickx-Visschers (Oostende), Ann Dehaemers (De Haan) of Charlotte Hoste (Blankenberge).

 

1. Doe inspiratie op

Inspiratiesessie Kusterfgoed

Tijdens het inspirerende infomoment in Oostende (03/10/19) vernam je wat het thema ‘De nacht’ kon inhouden en werden enkele praktische zaken toegelicht. Hoe schrijf je een activiteit in? Hoe bestel je promotiemateriaal? En hoe kom je in vraag je voor je Erfgoeddagactiviteit subsidies aan bij Kusterfgoed? Bekijk hier de presentatie van deze inspiratiesessie.

Inspiratiesessies FARO

Tijdens de inspiratiesessies van FARO kom je alles te weten over Erfgoeddag 202. Je krijgt toelichting bij het centrale thema, het praktische verloop van Erfgoeddag en je wordt op weg gezet met tal van nuttige tips en ideeën. Klik op de link van de inspiratiesessie van je keuze en schrijf je.

Inspiratiebrochure

Naar jaarlijkse gewoonte ontwikkelde FARO een inspiratiebrochure, boordevol tips en ideeën die je kunnen inspireren om jouw Erfgoeddagactiviteit vorm te geven. Je vindt er onder meer een antwoord op volgende vragen:

  • Welke stappen moet je doorlopen als je wil deelnemen?
  • Waar moet je op letten?
  • Hoe kan je het thema ‘Kiezen’ optimaal benutten?

Download de digitale versie van de inspiratiegids.

 

2. Maak een leuke activiteit

Brainstorm. Breng verschillende mensen van binnen (en buiten) je organisatie samen rond de tafel en hou een open brainstorm die vanuit het thema ‘de nacht’ vertrekt. Het kan verfrissend zijn om eens de input van een jongere, iemand met een migratieachtergrond, of iemand die niets met erfgoed te maken heeft, te vragen. Ook de erfgoedcel kan hierbij helpen. Pingpong met ons over je ideeën via info@kusterfgoed.be of 059 270 770.

Het hoeft niet altijd een tentoonstelling of gidsbeurt te zijn. Denk ook eens aan andere mogelijkheden: een fietstocht, een lab, een werkwinkel, een filmvoorstelling, een workshop, een demonstratie, een quiz, een atelier, een zoektocht, een concert, een evocatie, een markt, een interactieve lezing, een publicatie, een wandeling, een multimedia-presentatie, een theatervoorstelling… Laat je inspireren door het thema!

Zintuigen.’s Nachts zijn we aangewezen op andere zintuigen dan ons zicht. Wat dacht je ervan om erfgoed al voelend of luisterend te ontdekken?

Denk ook aan de kinderen. Heb je er al eens aan gedacht om een activiteit op kindermaat uit te werken? Deze activiteiten worden in onze brochure met een vlieg-logo aangeduid.

Werk samen. Het thema ‘de nacht’ leent zich hier zeker toe. Kijk voor de locatie van jouw activiteit ook verder dan de muren van je vereniging.

Tijdstip. Met een thema als ‘de nacht’ kan je niet anders dan jouw activiteit op een speciaal tijdstip te organiseren. We streven ernaar om alle Erfgoeddagactiviteiten te laten plaatsvinden tussen zaterdagavond 17.00 en zondagvoormiddag 12.00 uur.

ErfgoedApp!? Ken je de ErfgoedApp al? Je kunt er interactieve rondleidingen mee maken of je kunt er gewoon extra informatie inzetten voor bezoekers. Bekijk de mogelijkheden op www.erfgoedapp.be.

Twijfel je nog over de concrete invulling van je activiteit(en)? Stuur ons een mailtje met je vragen of kom na afspraak eens langs bij ons op kantoor.

 

3. Vraag projectsubsidies aan

De volgende deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag is 30 november. Je kunt voor jouw Erfgoeddagactiviteit dus projectsubsidies aanvragen bij Kusterfgoed. Je kunt tot 1250 euro krijgen, een budget waar je toch een en ander mee kunt doen.

Interesse?

 

4. Schrijf jouw activiteit in

Dit jaar kan je jouw activiteiten aanmelden van 1 oktober 2019 tot en met 10 januari 2020 op www.erfgoeddag.be/inschrijven. Het is belangrijk dat je dit als deelnemer zelf doet.

Hoe sneller je inschrijft, hoe sneller je weet of je activiteit in orde is en hoe meer tijd je hebt om bij te sturen. Als deelnemer kan je blijvend aanpassingen doen aan je activiteit, ook nadat deze werd goedgekeurd én door de eindredactiefase ging.

Twijfel je nog over de concrete invulling van je activiteit(en)? Stuur ons een mailtje met je vragen of kom na afspraak eens langs bij ons op kantoor.

 

5. Noteer deze belangrijke data in je agenda

  • 1 oktober 2019 – start inschrijvingen
  • 10 januari 2020 – einde inschrijvingen
  • tot 14 februari 2020 – eindredactie op activiteiten door FARO
  • tot 14 februari 2020 – bestellen promotiemateriaal
  • medio maart 2020 – levering promotiemateriaal
  • 26 maart 2020 – programma Erfgoeddag online op www.erfgoeddag.be
  • 25-26 april 2020 – Erfgoeddag

In het kort

Doel: Erfgoedactiviteiten in Blankenberge, De Haan, Middelkerke, Bredene en Oostende in de kijker zetten
Projectcoördinator (algemeen): FARO
Partners: Erfgoedcel Kusterfgoed; gemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge
Periode: Februari-april 2020
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug