oostende de haan blankenberge
Een jaar op het veld Registratie en ontsluiting

Een jaar op het veld

Kusterfgoed zet in 2019-2020 in op de registratie en ontsluiting van agrarisch erfgoed. Samen met de gemeente Middelkerke en het CAG nemen we je mee naar het hinterland van de kust.

Met het traject ‘Een jaar op het veld’ willen we in samenwerking met de gemeente Middelkerke en het CAG het agrarisch erfgoed aan de kuststreek op de kaart zetten. Dat doen we aan de ene kant door een stuk grond met gras en tarwe te verbouwen zoals in de jaren 1950-1960. Daarnaast loopt een mondeling geschiedenistraject waarbij auteur Katrien Vervaele op pad gaat doorheen het hinterland en verhalen van landbouwers, loonwerkers en landbouwvrouwen optekent en verwerkt in boeiende portretten.

Het programma

Een dag op het veld op 14 juli in Slijpe

Stip nu al zondag 14 juli aan in je agenda en zak af naar het rustige Slijpe voor een namiddag op het veld van landbouwer Franky Annys.

Die dag draait alles om gras: de hele namiddag is er van alles op en naast het veld te beleven. Bewonder de landbouwwerktuigen van weleer, laat je gidsen doorheen de geschiedenis van de graslandbewerking of steek zelf de handen uit de mouwen en maai, keer of hooi met ons mee. Met de traktor, met paard en kar of met de hand? Aan jou de keuze. Na het werken, kan je genieten van een gezellige boerenpicknick. De bewerking van het land wordt die dag ook gefilmd zodat dit stukje immaterieel erfgoed wordt vastgelegd voor de toekomst.

Het programma:

  • 13.30 uur: Verwelkoming
  • 14.00-16.30 uur: interactieve demo’s verbouwen grasland // erfgoedcinema // verhalentent
  • 15.30 uur: wedstrijd ruiteren en opperen (inschrijvingen ter plaatse)
  • 14.00, 15.00 en 16.00 uur: start gidsbeurt aan de drankstand
  • 16.30 uur: boerenpicknick – geen reservatie nodig

Wanneer | Zondag 14 juli 2019 (13.30 – 17.00 uur) – Let op! Dit evenement is weersafhankelijk. Hou de Facebookpagina in het oog voor de laatste nieuwtjes!
Waar | Diksmuidestraat 62, Slijpe (afrit E40)
Kostprijs | Gratis
Event | Facebookevent

Doe mee!

Breng je vork, zeis of ander werktuig mee en help zelf een handje mee!

Heb je in ’t leven al genoeg gewerkt op ‘t land en heb je daar mooie herinneringen aan? Ga op de foto met jouw landbouwwerktuig of ander erfstuk en deel je verhaal met ons in de verhalentent. Je ontvangt de foto digitaal en je helpt dit stukje lokaal landbouwerfgoed te bewaren voor komende generaties.

Het Landbouwpraatcafé op 3 maart in Slijpe

Op zondag 3 maart verwelkomden Dorp In Zicht i.s.m. Kusterfgoed en het Centrum Agrarische Geschiedenis een 80-tal mensen in Ter Zelte voor het vijfde landbouwpraatcafé. We praatten tijdens dit praatcafé, gemodereerd door Franky Annys, over ’t land. Welke gewassen werden op de velden aan de kust allemaal verbouwd? En met welke werktuigen en technieken? Hoe ging de oogst eraan toe? We verkenden het thema en gingen op zoek naar boeiende verhalen en helpende handen om ons stukje land te verbouwen.

Beeldmateriaal gezocht

Heb je nog foto’s of dia’s over dit thema? Wij scannen zegratis voor je in. Maak dan hier een afspraak.

Voortraject

In 2017 maakten we kennis met André Lagrou, een landbouwer uit Leffinge. André (°1929) woont al zijn hele leven op het Laurierhof, de boerderij van zijn ouders, waar hij het landbouwgebeuren met de paplepel meekreeg. Sinds 1957 runt hij de boerderij op zijn eigen manier, met paard en kar. Naast de vele verhalen die André rijk is, heeft hij ook een verzameling landbouwwerktuigen en gebruiksvoorwerpen die hij gedurende heel zijn carrière heeft bewaard en die nu een unieke inkijk geven op het leven op een boerderij tijdens de vorige eeuw.  Ook al is André nu op rust, hij blijft landbouwer voor het leven.

In samenwerking met het CAG werd een deel van zijn collectie geregistreerd en in 2018 werd zijn mooie verhaal over zijn leven ‘op ’t land’ vastgelegd op film. De kortfilm kan je binnenkort hier bekijken.


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van agrarisch erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: Gemeente Middelkerke, Centrum Agrarische Geschiedenis, lokale landbouwers
Periode: 2019-2020
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug