oostende de haan blankenberge
Een jaar op het veld Registratie en ontsluiting

Een jaar op het veld

In 2019 en 2020 zet Kusterfgoed in op de registratie en ontsluiting van agrarisch erfgoed. Samen met de gemeente Middelkerke en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) nemen we je mee naar het agrarische hinterland van de kuststreek. Via verschillende acties maak je kennis met het leven op het veld in de vorige eeuw.

Voortraject

In 2017 maakten we kennis met André Lagrou, een landbouwer uit Leffinge. André (°1929) woont al zijn hele leven op het Laurierhof, de boerderij van zijn ouders, waar hij het landbouwgebeuren met de paplepel meekreeg. Sinds 1957 runt hij de boerderij op zijn eigen manier, met paard en kar. Naast de vele verhalen die André rijk is, heeft hij ook een verzameling landbouwwerktuigen en gebruiksvoorwerpen die hij gedurende heel zijn carrière heeft bewaard en die nu een unieke inkijk geven op het leven op een boerderij tijdens de vorige eeuw.  Ook al is André nu op rust, hij blijft landbouwer voor het leven.

In samenwerking met het CAG werd een deel van zijn collectie geregistreerd en in 2018 werd zijn mooie verhaal over zijn leven ‘op ’t land’ vastgelegd op film. De kortfilm kan je binnenkort hier bekijken.

Een jaar op het veld

Met het traject ‘Een jaar op het veld’ willen we in samenwerking met de gemeente Middelkerke en het CAG het agrarisch erfgoed aan de kuststreek op de kaart zetten. Dat doen we aan de ene kant door een stuk grond met gras en tarwe te verbouwen zoals in de jaren 1950-1960. Daarnaast loopt een mondeling geschiedenistraject waarbij auteur Katrien Vervaele op pad gaat doorheen het hinterland en verhalen van landbouwers, loonwerkers en landbouwvrouwen optekent en verwerkt in boeiende portretten.

Het programma

Het Landbouwpraatcafé op 3 maart in Slijpe

Op zondag 3 maart verwelkomt Dorp In Zicht i.s.m. Kusterfgoed en het Centrum Agrarische Geschiedenis je om 10.30 uur in Ter Zelte voor het vijfde landbouwpraatcafé. We praten tijdens dit praatcafé, gemodereerd door Franky Annys, over ’t land. Welke gewassen werden op de velden aan de kust allemaal verbouwd? En met welke werktuigen en technieken? Hoe ging de oogst eraan toe? We verkennen het thema en gaan op zoek naar boeiende verhalen en helpende handen om ons stukje land te verbouwen.

Wanneer | Zondag 3 maart 2019 van 10.30 tot 12.30 uur
Waar | Zaal Ter Zelte (Odiel Spruyttestraat 5, Slijpe)
Organisatie | Dorp in Zicht i.s.m. Kusterfgoed en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis
Kostprijs | Gratis

Beeldmateriaal gezocht

Heb je foto’s of filmpjes over dit thema om te tonen tijdens het praatcafé of om te gebruiken in het traject ‘Een jaar op het veld’? Bezorg ze aan Franky Annys (Franky.annys@telenet.be) of erfgoedcel Kusterfgoed (info@kusterfgoed.be). Heb je nog foto’s of dia’s? Breng ze mee naar het praatcafé en erfgoedcel Kusterfgoed scant ze ter plaatse gratis voor je in. Kan je er niet bij zijn maar laat je graag je fotocollectie digitaliseren? Maak dan hier een afspraak.

Een dag op het veld op 14 juli in Slijpe

Stip nu al zondag 14 juli aan in je agenda en zak af naar het rustige Slijpe voor een dag op het veld van landbouwer Franky Annys.

Die dag draait alles om gras: de hele dag is er van alles op en naast het veld te beleven. Bewonder de landbouwwerktuigen van weleer, laat je gidsen doorheen de geschiedenis van de graslandbewerking of steek zelf de handen uit de mouwen en maai, draai of hooi met ons mee. Met de traktor, met paard en kar of met de hand? Aan jou de keuze.

De bewerking van het land wordt die dag ook gefilmd zodat dit stukje immateriaal erfgoed wordt vastgelegd voor de toekomst.

Wanneer | Zondag 14 juli 2019 (uurregeling volgt)
Waar | Diksmuidestraat 62, Slijpe (afrit E40)
Kostprijs | Gratis

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van agrarisch erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: Gemeente Middelkerke, Centrum Agrarische Geschiedenis, lokale landbouwers
Periode: 2019-2020
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug