oostende de haan blankenberge
Camping Kust Registratie en ontsluiting

Camping Kust

Deze zomer verdiepen we ons in het kampeertoerisme aan de kust. Deel jouw kampeerherinneringen met ons!

Waarschijnlijk verschenen de eerste kampeertoeristen net na de Eerste Wereldoorlog aan onze kust. Toen kon je nog simpelweg je tentje ergens in de duinen neerpoten. Maar geleidelijk aan kwamen er meer regels en wetten, en schoten de campings als paddestoelen uit de grond. Toeristen kwamen vanaf dat moment niet enkel met hun tentje naar zee, maar brachten hun huisje op wielen mee in de vorm van een kampeerwagen of caravan.

Het kampeertoerisme is onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie brengt bij heel wat mensen dan ook nostalgische herinneringen naar boven. Daarom gaan wij in 2019 met dit thema aan de slag. Er komt een erfgoedkamp voor kinderen (i.h.k.v. de speelpleinwerking), een reminiscentietent voor woonzorgcentra, een Camping Kusterfgoed en een publicatie vol verhalen. Hou onze nieuwsbrief in het oog voor meer informatie.

Gezocht: kampeerherinneringen

Heb jij ook fantastische herinneringen aan kamperen aan de kust? Heb je thuis foto’s, dia’s, negatieven, affiches of prentbriefkaarten liggen of digitale foto’s op je computer staan die herinneren aan jouw kampeerverleden in Middelkerke, Oostende, De Haan of Blankenberge?

Stuur je digitale foto’s/scans in via Beeldbank Kusterfgoed of deel je verhalen via deze link. Wie weet zie je jouw kampeerverhalen in ons zomers kampeerboekje verschijnen.

Heb je leuk beeldmateriaal liggen, maar kan je ons dit niet digitaal bezorgen omdat je geen scanner hebt? Geen nood. Wij kunnen jouw materiaal gratis digitaliseren. Van zodra jouw beelden ingescand zijn, kan je ze terug ophalen. We sturen je bovendien de digitale scans via WeTransfer. Met jouw toestemming plaatsen we je beelden ook op Beeldbank Kusterfgoed.

Vragen? Je kan ons bereiken via info@kusterfgoed.be of door te bellen naar 059 270 770.

Foto: Beeldbank Kusterfgoed

Camping Kusterfgoed

Kusterfgoed staat deze zomer enkele dagen op lokale campings. We verzamelen er allerlei foto’s en verhalen van campingbewoners. Die herinneringen brengen we samen in een zomers boekje dat halfweg augustus uitkomt!

Herinneringshoekjes

De hele zomer lang trekt ons nostalgisch kampeerhoekje langs verschillende bibliotheken en woonzorgcentra. Je kunt leuke kampeerherinneringen ophalen op volgende locaties:

  • 2-14 juli – Woonzorgcentrum Lacourt (Oostende)
  • 2-14 juli – Woonzorgcentrum Strandjutter (Blankenberge)
  • 16-30 juli – bibliotheek Middelkerke
  • 16-30 juli – bibliotheek Blankenberge
  • 1-13 augustus – bibliotheek Canticleer De Haan
  • 1-13 augustus – Woonzorgcentrum De Ril (Middelkerke)
  • 15-29 augustus – bibliotheek Kris Lambert Oostende
  • 15-29 augustus – Woonzorgcentrum Duneroze (De Haan)

Erfgoedkamp

De speelpleinwerking van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge zal deze zomer een hele week in het thema staan van kusterfgoed.Van 22 t.e.m. 26 juli spelen de kinderen strandspelen van zo’n honderd jaar geleden. Volg hun advonturen via onze facebookpagina of instagram.

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners, Radio Noordzee
Periode: zomer 2019
Meer info? info@kusterfgoed.be

 

Terug