oostende de haan blankenberge
Erfgoeddag 2019 - hoe maakt u het? Erfgoeddag

Erfgoeddag 2019 – hoe maakt u het?

Erfgoeddag 2019, dit jaar op zondag 28 april, staat in het teken van vakmanschap en ambachtelijkheid.

Erfgoeddag 2019, op zondag 28 april, staat in het teken van het thema ‘Hoe maakt u het?’. Vakmanschap en ambachtelijkheid, daar draait het in deze editie om. Heb je zin om rond dit thema een activiteit te organiseren? Volg onderstaande stappen en maak van jouw Erfgoeddagactiviteit een schot in de roos.

De erfgoedcel staat ook altijd paraat om jou op weg te helpen bij de organisatie van een activiteit. Stuur ons een mailtje met je vragen of kom na afspraak eens langs bij ons op kantoor. Heb je een concreet idee voor een activiteit op Erfgoeddag? Neem contact op met de lokale Erfgoeddagcoördinatoren: David Stuyck (Middelkerke), Annelies Dierickx-Visschers (Oostende), Ann Dehaemers (De Haan) of Charlotte Hoste (Blankenberge).

 

1. Doe inspiratie op

Inspiratiesessies Kusterfgoed

Tijdens de inspirerende infomomenten in Oostende en Middelkerke verneemt je wat het thema ‘Hoe maakt u het?’ kan inhouden en hoe je concreet aan de slag kan met de thema’s ambachtelijkheid en vakmanschap. Bovendien ontmoet je mensen uit andere (erfgoed)organisaties en kan je ervaringen en contactgegevens uitwisselen. Tot slot lichten we ook enkele praktische zaken toe. Hoe schrijf je een activiteit in? Hoe bestel je promotiemateriaal? En hoe kom je in vraag je voor je Erfgoeddagactiviteit subsidies aan bij Kusterfgoed?

Aspiratiebrochure

Naar jaarlijkse gewoonte ontwikkelde FARO een aspiratiebrochure, boordevol tips en ideeën die je kunnen inspireren om jouw Erfgoeddagactiviteit vorm te geven. Je vindt er onder meer een antwoord op volgende vragen:

 • Welke stappen moet je doorlopen als je wil deelnemen?
 • Waar moet je op letten?
 • Hoe kan je het thema ‘Hoe maakt u het?’ optimaal benutten?

Download de digitale versie van de inspiratiegids.

 

2. Maak een leuke activiteit

Brainstorm. Breng verschillende mensen van binnen (en buiten) je organisatie samen rond de tafel en hou een open brainstorm die vanuit het thema vakmanschap en ambachtelijkheid vertrekt. Het kan verfrissend zijn om eens de input van een jongere, iemand met een migratieachtergrond, of iemand die niets met erfgoed te maken heeft, te vragen. Ook de erfgoedcel kan hierbij helpen. Pingpong met ons over je ideeën via info@kusterfgoed.be of 059 270 770.

Het hoeft niet altijd een tentoonstelling of gidsbeurt te zijn. Denk ook eens aan andere mogelijkheden: een fietstocht, een lab, een werkwinkel, een filmvoorstelling, een workshop, een demonstratie, een quiz, een atelier, een zoektocht, een concert, een evocatie, een markt, een interactieve lezing, een publicatie, een wandeling, een multimedia-presentatie, een theatervoorstelling… Laat je inspireren door het thema!

Denk ook aan de kinderen. Erfgoeddag vindt op zondag plaats. Heb je er al eens aan gedacht om een activiteit op kindermaat uit te werken? Deze activiteiten worden in onze brochure met een vlieg-logo aangeduid.

Werk samen. Het thema ambachtelijkheid en vakmanschap leent zich hier zeker toe. Werk bijvoorbeeld samen met een lokale vakschool, een ambachtsman/vrouw of een atelier uit de buurt. Kijk voor de locatie van jouw activiteit ook verder dan de muren van je vereniging.

ErfgoedApp!? Ken je de ErfgoedApp al? Je kunt er interactieve rondleidingen mee maken of je kunt er gewoon extra informatie inzetten voor bezoekers. Bekijk de mogelijkheden op www.erfgoedapp.be.

 

3. Vraag projectsubsidies aan

De volgende deadline voor het indienen van een subsidieaanvraag is 30 november. Je kunt voor jouw Erfgoeddagactiviteit dus projectsubsidies aanvragen bij Kusterfgoed. Je kunt tot 1250 euro krijgen, een budget waar je toch een en ander mee kunt doen.

Interesse?

 

4. Schrijf jouw activiteit in

Dit jaar kan je jouw activiteiten aanmelden tussen maandag 17 september 2018 en vrijdag 11 januari 2019 op www.erfgoeddag.be/inschrijven. Het is belangrijk dat je dit als deelnemer zelf doet.

Hoe sneller je inschrijft, hoe sneller je weet of je activiteit in orde is en hoe meer tijd je hebt om bij te sturen. Als deelnemer kan je voortaan blijvend aanpassingen doen aan je activiteit, ook nadat deze werd goedgekeurd én door de eindredactiefase ging.

Twijfel je nog over de concrete invulling van je activiteit(en)? Stuur ons een mailtje met je vragen of kom na afspraak eens langs bij ons op kantoor.

 

5. Noteer deze belangrijke data in je agenda

 • 17 september 2018 – start inschrijvingen
 • 26 september 2018 – inspiratiesessie Kortrijk
 • november-december  2018 – inschrijfsessies
 • 11 januari 2019 – einde inschrijfperiode
 • doorlopend – bestellen promotiemateriaal (tot 15 februari)
 • medio maart 2019 – levering promotiemateriaal
 • 28 maart 2019 – programma Erfgoeddag online op www.erfgoeddag.be
 • 28 april 2019 – Erfgoeddag! Hoe maakt u het?

 


In het kort

Doel: Erfgoedactiviteiten in Blankenberge, De Haan, Middelkerke en Oostende in de kijker zetten
Projectcoördinator (algemeen): FARO
Partners: Erfgoedcel Kusterfgoed; gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge
Periode: Februari-april 2019
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug