Studie- en trefdag voor Kustgidsen

Het Vlaams Instituut voor de Zee en de provincie West-Vlaanderen nodigen alle kustgidsen op 9 december uit voor de jaarlijkse studie- en trefdag voor kustgidsen. Er staan heel wat interessante lezingen, wandelingen en bezoeken op het programma.

Projectsubsidies voor zes erfgoedspelers

Kusterfgoed sluit 2017 af met een succesvolle subsidieronde. In oktober ontvingen zes erfgoedspelers uit de regio projectsubsidies. De deadline voor de volgende subsidieronde is vastgelegd op 31 mei 2018.

‘Tot elke prijs’ belicht 130 vissersopstand

Schrijfster Doris Klausing, een van de ambassadeurs van het rijke visserijverleden van Oostende, haalt met haar boek ‘Tot elke Prijs’ typische kustgeschiedenis terug van onder het stof. Dit najaar wordt de Vissersopstand van 1887 extra in de kijker gezet met verschillende culturele activiteiten.

Erfgoeddag op zoek naar campagnebeeld

Erfgoeddag, op zondag 22 april 2018, staat in het teken van ‘Kiezen’. In lijn met dat thema schrijft FARO een wedstrijd uit voor het campagnebeeld. Nog tot en met 20 december kan je jouw beeld insturen!

Na plundering komt recht: de Bocca Tigris

Naar aanleiding van Open Monumentendag en met de steun van Kusterfgoedsubsidies brengt heemkring Vertinge het verhaal over de plundering van de Bocca Tigris in een tentoonstelling, maritieme wandeling en toneelopvoering.

Open monumentendag 2017

Op zondag 10 september vindt de 29ste editie van Open Monumentendag plaats. Meer dan 500 monumenten in heel Vlaanderen zetten dan hun deuren open voor het grote publiek.

Vorming: hoe vraag ik mijn publiek om feedback?

Wil je een kwaliteitsvolle erfgoedactiviteit organiseren? Vraag jouw publiek dan om feedback! Op dinsdag 17 oktober vindt in Oostende een vorming plaats van 'Erfgoed in de praktijk' over publieksbevraging en publieksfeedback.

Gezocht: leerkrachten 1e graad lager onderwijs

LECA werkt een educatief pakket rond reuzencultuur uit. Om ervoor te zorgen dat de lesbrief aansluit bij de praktijk is de organisatie op zoek naar leerkrachten uit West-Vlaanderen die in het eerste of tweede leerjaar voor de klas staan.

Inspiratiesessies Erfgoeddag 2018

FARO organiseert dit najaar enkele inspiratiesessies over Erfgoeddag 2018. Je komt er alles te weten over het centrale thema 'kiezen' en je verneemt ook alles over het praktische verloop van Erfgoeddag. Wil je erbij zijn? Schrijf je snel in!

De winnaars van #zoetzoutzand

De tien #zoetzoutzand inzendingen met de meeste likes op social media zijn bekend. De winnaars krijgen een Belgisch Bakboek toegestuurd. De hoofdwinner sleept bovendien een leuk kusterfgoedverrassingspakket in de wacht!

Patatten met de pele en gerookte scheen: Oostendse sneukelroute

Kom op 12 augustus alles te weten over totjes, scheepsbeschuit, Ostendaises en andere Oostendse hapjes. Gidsenkring Lange Nelle en de cultuurdienst van Oostende laten je proeven van echt Oostends culinair erfgoed. Deel na afloop jouw zoete, zoute en zanderige strandherinneringen in ruil voor een lekker ijsje!

De ‘Zoet, zout en zand’-boekjes zijn er!

Deze zomer zet Kusterfgoed de eetcultuur op het strand in de kijker. In het kader van het project 'Zoet, zout en zand' brengen we nu ook een hapklaar boekje uit vol interessante weetjes, authentieke foto’s en mooie verhalen van strandverkopers en strandgangers.

Retro sur mer in Wenduine

Radio Modern en Rockabilly Day slaan op 29 en 30 juli de handen in elkaar en organiseren op de rotonde van Wenduine het grootste vintage weekendfestival van België!

Erfgoedwandelingen in De Haan en Oostende

Onze kustgemeenten verwennen erfgoedliefhebbers het hele jaar door met interessante erfgoedwandelingen. Ook deze zomer staan er heel wat begeleide wandelingen op het programma. Trek je wandelschoenen aan en pik er eentje mee!

Ontmoet meer dan 50 reuzen in Wenduine

Op 8 en 9 juli vinden in Wenduine de jaarlijkse reuzenfeesten plaats, een folklorefeest met een knipoog naar de visserij. De Reuzenommegang met muziekkorpsen en meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland is uniek en ronduit indrukwekkend! Kusterfgoed zal er bovendien ook zijn met een 'Jouw verhaal in ruil voor een ijsje'-kraampje.

De motor van de Groenhagemolen draait opnieuw!

Op 2 juli, 13 augustus en 17 september kan je de Groenhagemaalderij bezoeken. De werkgroep Groenhagemolen is volop bezig met de restauratie van de site en stelt die graag open voor het publiek! Onlangs is de Deutz-dieselmotor in werking gesteld. Tijd voor een bezoekje dus!

Nocturnes in de Oostendse musea

In Oostende staan de zomerse zaterdagavonden volledig in het teken van de Museumnocturnes. Alle deelnemende musea in Oostende stellen op zaterdagavond van 18.00 tot 22.00 uur hun deuren gratis open voor het publiek.

#zoetzoutzand

Deze zomer gaan we op zoek naar culinair stranderfgoed en dat doen we onder andere door een online foto- en verhalenwedstrijd. Deel jouw foto's en herinneringen met ons en help zo dit stukje immaterieel kust-erfgoed mee te documenteren. Wie weet win jij één van de tien exemplaren van het Belgisch Bakboek!

Expo ‘Het wilde westen’

Van 3 juni tot en met 1 oktober bezoek je in de Venetiaanse Gallerijen deze succesvolle expo waarin hedendaagse kunst gecombineerd wordt met honderden westernobjecten.