Het programma voor Erfgoeddag 2018 is er!

Op zondag 22 april is het Erfgoeddag! Het thema van dit jaar is 'kiezen'. Kusterfgoed verzorgt zoals jaarlijks een overkoepelende campagne, met onder meer een gezamenlijke brochure onze vier kustgemeenten.

Infosessie GDPR

Op 24 april organiseert de Cultuurraad van Oostende in de bibliotheek een infosessie over de nieuwe privacywetgeving die eind mei in voege gaat.

Voorjaarse erfgoedwandelingen

Onze kustgemeenten verwennen erfgoedliefhebbers het hele jaar door met interessante erfgoedwandelingen. Ook in het voorjaar staan er heel wat begeleide wandelingen op het programma. Trek je wandelschoenen aan en pik er eentje mee!

Open Monumentencongres 2018

Op 15 maart inspireert Herita monumenten, archeologische sites, landschappen, en varend erfgoed met nationale en internationale good practices, lezingen, workshops en belevingen.

Jaarlijks Clubfestival van Cineclub Blankenberge

De Koninklijke Cineclub Blankenberge nodigt iedereen uit voor zijn gratis Clubfestival op zondag 4 maart! Tijdens het festival worden heel wat filmprijzen uitgedeeld, waaronder de trofee van de Koninkljike Cineclub Blankenberge.

2017 en 2018 in een notendop

Kusterfgoed blikt tevreden terug op een druk jaar met enkele geslaagde projecten en erfgoedacties. De erfgoedcel kijkt bovendien vooruit: 2018 wordt het jaar van sporterfgoed, religieus erfgoed en een gezamenlijke Kusterfgoedbeeldbank.

De Grote Schelpenteldag op 17 maart

Trek je laarzen aan en ga zaterdag 17 maart het strand op! Het VLIZ, Natuurpunt, EOS Magazine en Kusterfgoed organiseren de eerste “Grote Schelpenteldag”. Je kunt die dag onder deskundige begeleiding schelpen verzamelen, identificeren en inventariseren, én Kusterfgoed leert je papieren strandbloemen maken.

Winter in het museum

Op zaterdag 16 december maakt het Stadsmuseum Oostende tijd voor authentieke kerstsfeer. Kraampjes met streekgebonden en ambachtelijke producten, een gezellig Visserscafé én een heuse 'helden op sokken'-actie!

Leven in de brouwerij: Erfgoedmarkt 2017

Op 23 november nodigde Kusterfgoed samen met 26 erfgoedverenigingen het grote publiek uit voor een avond vol verhalen, tradities en erfgoedschatten. De Erfgoedmarkt vond plaats op een unieke erfgoedlocatie in Middelkerke: de pas gerenoveerde brouwerij Jus de Mer.

Studie- en trefdag voor Kustgidsen

Het Vlaams Instituut voor de Zee en de provincie West-Vlaanderen nodigen alle kustgidsen op 9 december uit voor de jaarlijkse studie- en trefdag voor kustgidsen. Er staan heel wat interessante lezingen, wandelingen en bezoeken op het programma.

Projectsubsidies voor zes erfgoedspelers

Kusterfgoed sluit 2017 af met een succesvolle subsidieronde. In oktober ontvingen zes erfgoedspelers uit de regio projectsubsidies. De deadline voor de volgende subsidieronde is vastgelegd op 31 mei 2018.

‘Tot elke prijs’ belicht 130 vissersopstand

Schrijfster Doris Klausing, een van de ambassadeurs van het rijke visserijverleden van Oostende, haalt met haar boek ‘Tot elke Prijs’ typische kustgeschiedenis terug van onder het stof. Dit najaar wordt de Vissersopstand van 1887 extra in de kijker gezet met verschillende culturele activiteiten.

Erfgoeddag op zoek naar campagnebeeld

Erfgoeddag, op zondag 22 april 2018, staat in het teken van ‘Kiezen’. In lijn met dat thema schrijft FARO een wedstrijd uit voor het campagnebeeld. Nog tot en met 20 december kan je jouw beeld insturen!

Na plundering komt recht: de Bocca Tigris

Naar aanleiding van Open Monumentendag en met de steun van Kusterfgoedsubsidies brengt heemkring Vertinge het verhaal over de plundering van de Bocca Tigris in een tentoonstelling, maritieme wandeling en toneelopvoering.

Open monumentendag 2017

Op zondag 10 september vindt de 29ste editie van Open Monumentendag plaats. Meer dan 500 monumenten in heel Vlaanderen zetten dan hun deuren open voor het grote publiek.

Vorming: hoe vraag ik mijn publiek om feedback?

Wil je een kwaliteitsvolle erfgoedactiviteit organiseren? Vraag jouw publiek dan om feedback! Op dinsdag 17 oktober vindt in Oostende een vorming plaats van 'Erfgoed in de praktijk' over publieksbevraging en publieksfeedback.

Gezocht: leerkrachten 1e graad lager onderwijs

LECA werkt een educatief pakket rond reuzencultuur uit. Om ervoor te zorgen dat de lesbrief aansluit bij de praktijk is de organisatie op zoek naar leerkrachten uit West-Vlaanderen die in het eerste of tweede leerjaar voor de klas staan.