oostende de haan blankenberge

Nieuw kinderboek over Piet en Sint

Voor iedereen die 6 december belangrijk vindt, is er nu het kinderboek 'Piet en Sint en het slimme kind'. Met erfgoed en diversiteit als insteken brengen Gerda Dendooven, uitgeverij Querido, het Minderhedenforum en LECA een actuele invulling van het Sinterklaasverhaal uit.

Winter in het (stads)museum van Oostende

In het Stadsmuseum van Oostende maken ze zich op voor een authentieke kerstsfeer en ontpopt het 18de-eeuwse herenhuis zich tot een sfeervol decor voor een afwisselend, charmant en winters programma voor jong en oud.

Oostendse heemkringen zetten oorlogsaffiches in de kijker

De Koninklijke Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate en heemkring 't Schorre Steene bundelden hun oorlogsaffiches in een publicatie, in samenwerking met de stad Oostende. Beide publicaties zijn te koop na het slotevent van ‘De Groote Oorlog’ in CC De Grote Post op 10 november.

UITGESTELD Workshop: bewaren van textiel

In diverse erfgoedcollecties van musea, verenigingen of privé-eigenaren komt textiel voor. Denk maar aan de vele kazuifels in een kerk, een vaandel van een vereniging of een verzameling kantwerkjes. Het is waardevol erfgoed dat je wil bewaren voor de toekomst. Maar hoe pak je dit aan? Met welke boosdoeners moet je rekening houden en welk materiaal heb je nodig?

Vacature: coördinator Kusterfgoed

Stippel je graag het beleid van een lokale erfgoedcel uit? Kan je als geen ander een klein team aansturen en ondersteunen? En heb je net als wij je hart verloren aan (het erfgoed van) de kust?
Lees dan snel verder, want wij zijn op zoek naar een coördinator die ons erfgoedteam komt versterken.

Inspiratiesessie Erfgoeddag 2019

Erfgoeddag 2019, dit jaar op zondag 28 april, staat in het teken van vakmanschap en ambachtelijkheid. Wil je zelf een activiteit organiseren op Erfgoeddag? Kom naar een inspirerend infomoment in Oostende of Middelkerke.

Oud-leerling van het STIO? Kom naar Open Monumentendag!

Ben jij een van de vele leerlingen die ooit op de schoolbanken van 'de vakschool' zat? Breng alle foto’s en voorwerpen die herinneren aan jouw schooltijd mee naar Open Monumentendag in Oostende. Erfgoedcel Kusterfgoed scant je foto’s ter plaatse in, de dienst Cultuur van Oostende zet jou en je favoriete object professioneel op de foto en registreert de herinnering achter je voorwerp.

Beeldbank op tournée

Deze zomer leren we je Beeldbank Kusterfgoed kennen. Je vindt ons op Trammelant, de Paravangfeesten, de Museumnocturne in het Stadsmuseum, Open Monumentendag en op festival LeffingeLeuren!

Zomerse erfgoedwandelingen

Onze kustgemeenten verwennen erfgoedliefhebbers het hele jaar door met interessante erfgoedwandelingen. Ook deze zomer staan er heel wat begeleide wandelingen op het programma. Trek je wandelschoenen aan en pik er eentje mee!

Vers van de pers: Beeldbank Kusterfgoed

Op 25 juni lanceerden we onze gloednieuwe beeldbank. Surf snel naar www.beeldbankkusterfgoed.be voor een prachtige collectie oude foto’s, prentbriefkaarten, tekeningen en affiches die het rijke verleden van de kust illustreert.

Vorming Objectfotografie

Erfgoedobjecten fotograferen is niet eenvoudig: overbelichting, een ongewenste reflectie, een onscherpe foto. Het is snel gebeurd. Op 28 juni leer je in het Conservatorium in Oostende hoe je kwalitatieve foto's maakt van jouw erfgoedobjecten.

Infosessies Wiki Loves Heritage

Wiki Loves Heritage wil de online aanwezigheid en zichtbaarheid van erfgoed in Vlaanderen verhogen. De Vlaamse overheid organiseert samen met PACKED vzw en FARO enkele infomomenten om je hiermee op weg te helpen. Op woensdag 30 mei vindt een infosessie plaats in Brugge.

Gezocht: vrijwilligers

In het kader van enkele behoud- en beheerprojecten is Kusterfgoed op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de registratie van religieus en sportief erfgoed.

Dit was Erfgoeddag 2018

De vijftiende editie van Erfgoeddag stond in het teken van 'kiezen'. In de Kusterfgoedregio stonden heel wat boeiende activiteiten op het programma!

Voorjaarse erfgoedwandelingen

Onze kustgemeenten verwennen erfgoedliefhebbers het hele jaar door met interessante erfgoedwandelingen. Ook in het voorjaar staan er heel wat begeleide wandelingen op het programma. Trek je wandelschoenen aan en pik er eentje mee!

Infosessie GDPR

Op 24 april organiseert de Cultuurraad van Oostende in de bibliotheek een infosessie over de nieuwe privacywetgeving die eind mei in voege gaat.

Het programma voor Erfgoeddag 2018 is er!

Op zondag 22 april is het Erfgoeddag! Het thema van dit jaar is 'kiezen'. Kusterfgoed verzorgt zoals jaarlijks een overkoepelende campagne, met onder meer een gezamenlijke brochure onze vier kustgemeenten.

Open Monumentencongres 2018

Op 15 maart inspireert Herita monumenten, archeologische sites, landschappen, en varend erfgoed met nationale en internationale good practices, lezingen, workshops en belevingen.

Jaarlijks Clubfestival van Cineclub Blankenberge

De Koninklijke Cineclub Blankenberge nodigt iedereen uit voor zijn gratis Clubfestival op zondag 4 maart! Tijdens het festival worden heel wat filmprijzen uitgedeeld, waaronder de trofee van de Koninkljike Cineclub Blankenberge.

2017 en 2018 in een notendop

Kusterfgoed blikt tevreden terug op een druk jaar met enkele geslaagde projecten en erfgoedacties. De erfgoedcel kijkt bovendien vooruit: 2018 wordt het jaar van sporterfgoed, religieus erfgoed en een gezamenlijke Kusterfgoedbeeldbank.