oostende de haan blankenberge

Doe mee met deze vormingen

In het voorjaar van 2019 kun je deelnemen aan volgende vormingen:

Workshop metaal bewaren

Heb je thuis metalen kunst- of gebruiksvoorwerpen liggen en kom je graag te weten hoe je hier het beste zorg voor draagt? Tijdens Open Kerkendag in Blankenberge leert Brecht Lagae van Monumentenwacht West-Vlaanderen je tijdens een praktische workshop hoe je je metalen erfgoedobjecten op een goede manier onderhoud, hanteert, verpakt en bewaart.

Breng je eigen metalen object mee en krijg advies op maat. Of sluit je aan bij de groep vrijwilligers van De Benne en ga aan de slag met de collectie zilverwerk van de Sint-Antoniuskerk.

Wanneer | Zondag 2 juni van 14.30-16.30 uur
Waar | Sint-Antoniuskerk Blankenberge (Ontmijnersstraat 11, 8370 Blankenberge)
Inschrijven | inschrijven via info@kusterfgoed.be
Kostprijs | gratis

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk eens het vormingsaanbod van onderstaande organisaties:

 • Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
 • Histories, aanspreekpunt voor genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag

 

Vorming

De erfgoedcel biedt regelmatig relevante vormingen aan.

 • In het voorjaar van 2016 bood Heemkunde Vlaanderen samen met de erfgoedcel de zesdelige cursusreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie’ aan. Klik hier voor meer info.
 • In het najaar van 2016 konden erfgoedspelers tijdens het evenement ‘Brainstorm met ontbijt‘ deelnemen aan vijf workshops: scannen van 2D-materiaal, fotograferen van erfgoedobjecten, vrijwilligerswerking, sociale media en subsidiekabinet. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier.
 • In het najaar van 2017 stonden drie cursussen op het programma rond de opberging en bewaring van erfgoedobjecten, papier,  textiel en de registratie van theatererfgoed.

In 2018 organiseerden we verschillende vormingen:

 • In de eerste helft van 2018 zette Kusterfgoed in op sporterfgoed. In het kader hiervan werden de sportverenigingen uit de regio op 7 februari uitgenodigd voor een vorming over het behoud & beheer van sporterfgoed. Klik hier voor meer info.
 • In het voorjaar van 2018 kon je deelnemen aan een vijfdelige vormingsreeks over communicatie (communicatieplan, nieuwsbrief, sociale media, UIT-databank, perscontacten…) o.l.v. Gaike Gavart.
 • In het kader van het project In kannen en kelken organiseerde de erfgoedcel in mei 2018 een vorming ‘Hoe maak ik een (religieuze) erfgoedinventaris?’. Klik hier voor meer info.
 • Op 28 juni 2018 vond een vorming objectfotografie plaats in het conservatorium van Oostende. Charles Strijd toonde de deelnemers hoe je op een professionele manier erfgoedobjecten fotografeert. Klik hier voor meer info.
 • In het kader van de Digitale Week vonden verschillende workshops ‘Aan de slag met Beeldbank Kusterfgoed‘ plaats in de bibliotheken van onze gemeenten. Klik hier voor meer info.
 • In het najaar van 2018 zakten erfgoedliefhebbers af naar het stadhuis van Blankenberge voor ‘Op de koffie bij Kusterfgoed’. De aanwezigen konden genieten van een uitgebreid buffet erfgoedlezingen en workshops. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier. De presentatie over ‘Mijn beelden online’ van Sam Donvil lees je hier na.

In 2019 passeerden deze vormingen de revue:

 • Op 28 februari vond in het Stadsmuseum Oostende een infomoment over Vlaamse kwaliteitslabels plaats. Cindy Zoons van het Departement Cultuur, Jeugd en Media lichtte er toe wat het label precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je als museum, archiefinstelling of erfgoedbibliotheek een ‘erkende’ organisatie wordt.
 • Op 14 maart leerde textielrestaurator Shirin Van Eenooghe cursisten tijdens een praktische workshop hoe je een textielcollectie op een goede manier bewaart.

Vormingssuggesties

Nood aan vorming over een bepaald thema? Laat het ons weten!

Wil je graag weten hoe je als erfgoedvereniging best gebruik maakt van sociale media? Is er volgens jou nood aan een opleiding tot kustgids? Wil je weten hoe je best een tentoonstelling opbouwt?

Breng ons via onderstaand formulier op de hoogte van jouw vormingssugesties.

Vormingssugesties

Externe vormingen

Hou onze nieuwsbrief, de website van FARO en de website van Heemkunde Vlaanderen in de gaten om op de hoogte te blijven van relevante vormingen.