Vorming

De erfgoedcel biedt regelmatig relevante vormingen aan.

  • In het voorjaar van 2016 bood Heemkunde Vlaanderen samen met de erfgoedcel de zesdelige cursusreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie’ aan. Klik hier voor meer info.
  • In het najaar van 2016 konden erfgoedspelers tijdens het evenement ‘Brainstorm met ontbijt‘ deelnemen aan vijf workshops: scannen van 2D-materiaal, fotograferen van erfgoedobjecten, vrijwilligerswerking, sociale media en subsidiekabinet. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier.

In 2017 plant Kusterfgoed verschillende boeiende workshops:

  • In 2017 staan er drie cursussen op het programma rond de opberging en bewaring van erfgoedobjecten, papier en textiel. Hou onze website in het oog voor meer informatie.
  • In het najaar van 2017 zal Kusterfgoed enkele workshops geven over communicatie (nieuwsbrief, sociale media, UIT-databank…). Hou onze website in het oog voor meer informatie.

Doe mee met deze vormingen

In het najaar van 2017 kun je deelnemen aan volgende vormingen:

Behoud- en beheer: registreren van theatererfgoed

Op 20 december geeft het Firmament een vorming over hoe je theatererfgoed registreert. De vorming gaat door bij het Oostends poppentheater Kallemoeie.

Voor iedereen die een erfgoedcollectie beheert, is het registreren van het erfgoed een belangrijke stap bij de uitwerking van een goede bewaarstrategie. Deze introductiecursus is dan ook een praktische opleiding in het beschrijven, fotograferen, labelen en hanteren van erfgoedobjecten. We bekijken bovendien de voor- en nadelen van enkele registratiesystemen en gaan na hoe de registratie praktisch gerealiseerd kan worden.

Tijdens de vorming gaan we aan de slag met de collectie van marionettentheater Kallemoeie, maar de technieken die aangeleerd worden kunnen toegepast worden op alle type collecties.

Beheer jij of help jij een lokale erfgoedcollectie beheren? Schrijf je in en kom alles te weten over het registeren van roerend erfgoed.

Praktisch

Wanneer | woensdag 20 december (19.30-21.30 uur)
Waar | Trefcentrum marionettentheater Kallemoeie, Sint-Franciscusstraat 37, Oostende
Kostprijs | gratis
Max. aantal deelnemers |
20 personen
Inschrijving | wil je graag deelnemen? Stuur ons een mailtje.

Behoud- en beheer: opberging en bewaring van textiel

In oktober en november vindt een vijfdelige cursus plaats over de bewaring van textiel. Samen met een textielconservator pakken we de belle époque kledijcollectie van de gemeente De Haan aan. De collectie, die uit jurken, bloezen, rokken, broeken en accessoires bestaat, wordt nog steeds gebruikt bij erfgoedactiviteiten zoals Trammelant en dus is het belangrijk dat die nog vele jaren blijft bestaan.

Kusterfgoed wil samen met de gemeente De Haan en met de hulp van enkele vrijwilligers de bewaartoestand van deze unieke collectie verbeteren. Eerst en vooral willen we een volledig beeld krijgen van de collectie door alle objecten te registreren en te labelen. Een basisconditiechecklist zal ook toelaten om de staat van de objecten in te schatten. Daarnaast willen we de collectie op een betere manier bewaren door de kledingstukken opnieuw in te pakken en ze in de beschikbare ruimte zo goed mogelijk opbergen.

Tijdens de eerste sessie van de opleiding kan je van het thema komen proeven. Deze sessie staat open voor iedereen en kan je apart volgen. De rest van de opleiding is bedoeld voor geïnteresseerden die na de opleiding als vrijwilliger willen meehelpen bij het verder registreren en labelen van de volledige textielcollectie van De Haan. Het verpakken gebeurt tijdens de workshops zelf. Tijdens de eerste sessie kan je nog beslissen of je ook de volgende sessies volgt.

Praktisch

Wanneer | do 19 oktober, do 26 oktober, do 9 november, do 16 november en di 21 november (10.00-12.30 én 13.30-16.00 uur)
Waar | Zonnegloren (Kardinaal Mercierlaan 30, De Haan) (19 oktober en 9 november), gemeentehuis De Haan (Leopoldlaan 24, De Haan) (26 oktober, 16 november, 21 november, 27 november)
Kostprijs | gratis
Max. aantal deelnemers | 20 personen
Inschrijving | wil je graag deelnemen? Stuur ons een mailtje.

 

Vormingssuggesties

Nood aan vorming over een bepaald thema? Laat het ons weten!

Wil je graag weten hoe je als erfgoedvereniging best gebruik maakt van sociale media? Is er volgens jou nood aan een opleiding tot kustgids? Wil je weten hoe je best een tentoonstelling opbouwt?

Breng ons via onderstaand formulier op de hoogte van jouw vormingssugesties.

Vormingssugesties

Externe vormingen

Hou onze nieuwsbrief, de website van FARO en de website van Heemkunde Vlaanderen in de gaten om op de hoogte te blijven van relevante vormingen.