oostende de haan blankenberge

Subsidies

De erfgoedcel Kusterfgoed trekt elk jaar een budget uit om specifieke projecten te ondersteunen, in aanvulling op de gemeenten. In 2021 wordt ons ondersteuningsbeleid gewijzigd. Eind januari kunt u hierover meer info vinden via onze website.
Hieronder kunt u enkele inspirerende projecten vinden die eerder werden  uitgevoerd met projectsubsidies van Kusterfgoed.

Overzicht inspirerende subsidieprojecten

Uitleendienst

In de uitleendienst vind je ons aanbod van logistiek materiaal. Alles wordt gratis uitgeleend voor gebruik met culturele doeleinden. Meer informatie vind je in het reglement.

Wens je iets uit te lenen? Bekijk het aanbod en vul de uitleenovereenkomst in. Bij goede ontvangst zal de erfgoedcel je contacteren om het materiaal te komen afhalen op het kantoor van Kusterfgoed in de Zandvoordeschorredijkstraat 289A in Oostende.

Vind je niet wat je zoekt? Neem dan een kijkje bij de uitleendiensten van de gemeenten. Let wel, de gemeentelijke uitleendiensten staan enkel open voor verenigingen van de eigen gemeente.

Als je nog steeds niet vindt wat je zoekt, aarzel niet om ons te contacteren met een suggestie voor de uitleendienst.

Aanbod materiaal uitleendienst

Advies

Klop aan bij ons loket

Speel je met het idee om een tentoonstelling op te zetten over het 25-jarige bestaan van je vereniging? Je wil weten hoe je een collectie oude foto’s goed kunt bewaren? Of misschien wil je wel je verenigingsarchief onder handen nemen?

Aarzel niet om met ons contact op te nemen voor advies, tips of een brainstormsessie. De erfgoedcel is namelijk een loket. Dit wil zeggen dat je als lokale erfgoedspeler – professional of vrijwilliger, instelling of particulier – steeds met al je vragen over cultureel erfgoed bij ons terecht kunt.

Twee specifieke adviesthema’s

Naast persoonlijke begeleiding en advies over allerhande onderwerpen binnen het cultureel erfgoed, zet de erfgoedcel in haar eerste beleidsperiode (2015-2020) inhoudelijk specifiek in op volgende twee thema’s:

Behoud en beheer

Ook de volgende generaties moeten nog kunnen genieten van ons cultureel erfgoed. Daarom starten we een traject om via enkele proeftuinprojecten een conditiechecklist voor collecties te ontwikkelen.

Lees hier meer over dit project.

Immaterieel erfgoed

De erfgoedcel heeft oog voor kusteigen thema’s die dreigen te verdwijnen. Immaterieel erfgoed is in dat opzicht extra kwetsbaar: het is niet tastbaar, maar zit in de hoofden en handen van mensen.

Verpakkingsmateriaal

Verenigingen, kerkbesturen en instellingen uit Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge kunnen gratis jaarlijks een vast aanbod verpakkingsmateriaal afhalen bij de erfgoedcel. Wie meer verpakkingsmateriaal nodig heeft kan dit via de erfgoedcel aankopen.

 

WAT GRATIS HOEVEELHEID PER VERENIGING PER JAAR EV. EXTRA KOSTPRIJS
Standaard archiefdozen 50 €0,77/archiefdoos
Zuurvrije mapjes 100 €0,15/map
Clickbindingen 100 €2/10 clickbindingen
Vellen zuurvrij zijdepapier (ongebufferd) 50×75 of 75×100 Alternatief op rol (1000m x 100cm) 100 75×100: €0,24/vel

50×75: €0,12/vel

Op rol: €0,39/m

 

Voor advies over verpakkingsmateriaal op maat kan ook steeds een beroep worden gedaan op de erfgoedcel.

Vanaf 2019 is het mogelijk om als vereniging, instelling of kerkfabriek een gratis startpakket te bestellen bij Kusterfgoed om textielcollecties op een duurzame manier te bewaren. Lees er hier meer over.

Educatie

Erfgoedcel Kusterfgoed wil de brug slaan tussen erfgoed en educatie. Einde 2016 ontwikkelde Kusterfgoed een eerste educatieve erfgoedkoffer die leerlingen van de tweede graad lager onderwijs laat kennis maken met het erfgoed van de kust. De koffer is gratis uitleenbaar voor lagere scholen in Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.

Daarnaast kun je als school, vereniging, jeugdbeweging of educatieve instelling steeds bij de erfgoedcel aankloppen wanneer je wil werken rond cultureel erfgoed.

Vorming

In een wervelend digitaal tijdperk waar de methodes van vandaag morgen verouderd zijn, is vorming een must. De erfgoedcel stelt eigen en andere interessante vormingsinitiatieven graag aan je voor.

Overzicht vormingen

Bekijk ook eens het vormingsaanbod van onderstaande organisaties:

  • Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
  • Histories, aanspreekpunt voor genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag