oostende de haan blankenberge

Herdenking Vissersopstand

Op vrijdag 24 augustus vindt in Oostende een bloemenhulde plaats ter nagedachtenis van de vijf doden van de Vissersopstand in 1887.

Vijf doden en acht zwaar gewonden waren de bloedige tol van twee dagen verzet in 1887. Terwijl de vissers vochten voor erkenning, betere verloning en huisvesting was Oostende, eind 19de eeuw, de ‘place to be’ voor de beaumonde. Het kursaal, luxe hotels, prestigieuze gebouwen, de wandeldijk en de aanwezigheid van Leopold II waren het visitekaartje van de mondaine badstad. De visserswijk met de talrijke steegjes, de zichtbare armoede en een overaanbod aan cafeetjes waren de tegenpool of het verdoken getto van de ‘Koningin der badsteden.’ Twee werelden waar kruisbestuiving onmogelijk was.

Op vrijdag 24 augustus vindt om 11.00 uur een bloemenhulde plaats aan het Mercatordok ter hoogte van de Hotelschool. Op deze locatie vielen de eerste twee doden, die door James Ensor vereeuwigd werden in ‘De Gendarmen’. Met deze nagedachtenis willen de organisatoren de rijke Oostendse vissersgeschiedenis in de kijker plaatsen en wordt ge-ijverd voor het plaatsen van een memento – monument of herdenkingsplaat – voor de slachtoffers van deze vissersopstand.

Praktisch

Wanneer | vrijdag 24 augustus om 11.00 uur
Waar | Mercatordok ter hoogte van de Hotelschool Oostende
Organisatie | Willy Versluys, Jan Seys, Dirk Ooms, Peter Defurne, De Plate, Lange Nelle, Giedo Vanhoecke, Doris Klausing

 

Beeld: Stadsarchief Oostende – Beeldbank Kusterfgoed

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram