oostende de haan blankenberge

Dit was ‘Op de koffie bij Kusterfgoed 2019’

Op zaterdag 16 november zakten zo’n 140 erfgoedgeïnteresseerden af naar het gemeentehuis van De Haan voor de tweede editie van 'Op de koffie bij Kusterfgoed'.

De aanwezigen leren onder meer van textielconservator Shirin Van Eenhooge hoe fragiel historisch textiel dient bewaard te worden. Speciaal daarvoor werd de unieke belle époquekledij van de gemeente uit de kast gehaald.  In een digi-atelier lag de nadruk op hoe oude foto’s, dia’s en prentbriefkaarten gedigitaliseerd worden en online ter beschikking worden gesteld op Beeldbank Kusterfgoed.

Voorzitter Bart Plasschaert vertelt: “Het is de bedoeling dat we mensen leren hoe ze ons erfgoed beter kunnen bewaren voor de toekomst én hoe ze een breed publiek ermee in aanraking laten komen. Als erfgoedcel vinden we namelijk dat we ons kostbare lokale erfgoed moeten koesteren en uitdragen naar een breed publiek. Daarom konden de aanwezigen hier vandaag een workshop volgen over hoe ze een kidsproof erfgoedactiviteit in elkaar steken. Die educatieve skill versterken bij de erfgoedverenigingen is belangrijk, want de jonge generaties zullen de zorg voor ons erfgoed moeten overnemen.”

Tijdens de namiddag nam gids Brigitte Baeten geïnteresseerden mee doorheen de prachtige Concessiewijk van de Haan en er was ook een interactieve wandeling door Michel De Wit die de deelnemers al wandelend de kneepjes van het gidsen bijbracht.

Tenslotte werd tijdens ‘Op de koffie bij Kusterfgoed’ het zomerthema van 2020 bekend gemaakt: de erfgoedcel zal volgend jaar rond kustrijwielen of ‘billenkarren’ een project uitwerken. Onder meer de Haanse schepen Rudi Cattrysse, die de derde generatie billenkarverhuurder is in De Haan, vertelde er wat ‘billenkarren’ voor hem en zijn familie betekenen.

De namiddag werd afgesloten met een goeie kop koffie en een dessertbordje. In de leeshoek van de erfgoedkoffiebar kregen bezoekers de kans enkele erfgoedboeken op de kop te tikken en er was ook een retro fotostudio die de bezoekers zo’n 150 jaar terug in de tijd katapulteerde.

Meer weten over de activiteiten? Klik hier.
Bekijk de Gouden tips uit alle workshops en lezingen.

Geniet hieronder van elke sfeerbeelden…