oostende de haan blankenberge

Bredene wordt vijfde Kusterfgoedgemeente

Wie kamperen zegt, denkt onmiddellijk aan Bredene. Wij ook, en dus was dit thema een mooie aanleiding om de kustgemeente uit te nodigen om toe te treden tot de projectvereniging. Vanaf 2020 is Kusterfgoed dus met vijf!

Het kampeerproject was voor het bestuur van Kusterfgoed de perfecte aanleiding om gesprekken op te starten met de gemeente Bredene, die momenteel niet tot Kusterfgoed behoort. Bart Plasschaert, de voorzitter van Kusterfgoed, kon het Bredense Schepencollege overtuigen van de meerwaarde van dit unieke samenwerkingsverband. Met initiatieven zoals Beeldbank Kusterfgoed, het ondersteuningsaanbod voor lokale erfgoedverenigingen en frisse zomerprojecten zoals Camping Kust heeft Kusterfgoed de afgelopen jaren het lokale erfgoed van de kust helpen op de kaart zetten.

“We wilden Bredene er graag bij als Kusterfgoedgemeente. Het was een ongelukkig ‘gat’ in onze kustlijn, maar daar hebben we nu verandering in gebracht. Met een aaneengesloten werkingsgebied van vijf kustgemeenten kunnen we de zorg voor het lokale erfgoed nog beter opnemen. Bovendien versterkt dat de aanvraag die we in 2020 bij de Vlaamse Gemeenschap indienen voor een nieuwe erfgoedconvenant.”, vertelt voorzitter Bart Plasschaert. De toetreding werd al goedgekeurd door het gemeentebestuur van Bredene. Als die toetreding ook nog goedgekeurd wordt door de gemeenteraden van de partnergemeenten, treedt Bredene op 1 januari 2020 toe tot Kusterfgoed.