oostende de haan blankenberge
Strandbloemen De kust

Strandbloemen

Tijdens de zomermaanden gebeurt iets heel bijzonders op het strand. Opeens verschijnen er, uit het niets, talloze bloemenkraampjes. Hun koopwaar? Zelfgemaakte strandbloemen van papier. De winkeliers zijn kinderen. Zij schakelen hun ouders en grootouders in om bloemen in allerlei vormen en kleuren te knutselen en maken het kraampje klaar. Trots en vol verwachting stallen ze hun waren uit. Wie wat schelpen heeft, kan die ruilen voor bloemen.

Dit ruilproces gebeurt al zeker sinds de jaren 1920. Dat maakt het tot waardevol cultureel erfgoed van de kust. Het strandbloemenspel wordt van generatie op generatie doorgegeven en het verbindt toeristen met bewoners van de kust.

Elke kustgemeente heeft een eigen strandbloemenetiquette die doorheen de jaren evolueert. Bloemen worden betaald met een handvol schelpen of met een exact aantal schelpen van een specifieke soort, zoals wenteltrapjes of zaagjes. De dubbele  handjes met een mengeling van verschillende schelpen werden vroeger poignéé (Frans voor ‘een handvol’) of, verbasterd, een panier (Frans voor ‘mandje’) genoemd. Tegenwoordig is ‘handje’ de geijkte term voor deze manier van betalen.

De traditie kreeg begin 2021 een officiële erkenning als immaterieel erfgoed in Vlaanderen.  Bijgevolg vind je de traditie ook terug op www.immaterieelerfgoed.be.

Kijk voor meer info over deze wondermooie traditie op www.kusterfgoed.be/strandinbloei.

Foto: collectie Ronny Van Troostenberghe

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram