oostende de haan blankenberge
Opzetten van een geslaagde tentoonstelling

Opzetten van een geslaagde tentoonstelling

Een tentoonstelling is een klassieke manier om erfgoed te ontsluiten, maar wordt door veel mensen nog altijd goed gesmaakt. Probeer van jouw tentoonstelling iets verrassends te maken met onderstaande tips:

  • GA OP ZOEK NAAR EEN ORIGINELE LOCATIE. Maak potentiële bezoekers nieuwsgierig om je tentoonstelling te bezoeken door te kiezen voor verrassende locatie. Een originele locatie maakt de beleving bovendien des te intenser.
  • STIPPEL OP VOORHAND EEN PARCOUR UIT. Zorg voor een (logische) ‘route’ die de bezoekers kunnen volgen. Stippel je een goed parcour uit, dan voorkom je ook dat je bezoekers per ongeluk een deel van de tentoonstelling overslaan of het verhaal achter je tentoonstelling niet kunnen volgen.
  • ZORG VOOR VOLDOENDE RUIMTE. Houd er rekening mee dat je bezoekers voldoende ruimte nodig hebben om te circuleren. Hiermee voorkom je dat je bezoekers in elkaars weg lopen of de teksten niet goed kunnen lezen.
  • GEBRUIK EEN ORIGINELE DRAGER. Zoek een originele drager om je informatie op te plaatsen. Je vindt beslist elementen uit je thema waar je tekst of beelden kunt op plaatsen.
  • TREK DE AANDACHT VIA DE LAY-OUT VAN TEKSTEN & BEELDEN. Maak je tekst kort en bondig. Werk met grote beelden en titels, dit trekt de aandacht, en speel met je ondertitels en je informatieve tekst (maak deze niet te klein). Probeert te visualiseren wat je wil vertellen.
  • ZORG VOOR BELEVING EN INTERACTIE. Door te werken met verrassingselementen en de nodige interactie te voorzien, houd je gemakkelijker de aandacht van je bezoekers bij de tentoonstelling. Mensen willen dingen al ziend en belevend bijleren, anders kopen ze gewoon een boek om in te lezen.

Deze Gouden Tips werden samengesteld door Laurence Kalman in het kader van ‘Op de koffie bij Kusterfgoed 2018’.

Terug naar het overzicht