oostende de haan blankenberge
Synagoge Joodse Sporen Oostende

Synagoge Joodse Sporen

'Joods immaterieel erfgoed bewaren'

De Synagoge Joodse Sporen, gelegen op het Filip Van Maestrichtplein, wordt gebruikt voor erediensten, huwelijken, communies en andere joodse vieringen. Over heel België en ook in het buitenland wordt er publiciteit gemaakt om de gemeenschap (mét synagoge) kenbaar te maken en uit te breiden.

De synagoge getuigt van een lange en invloedrijke joodse aanwezigheid in Stad Oostende. In het jaar 2000 organiseerde de synagoge in samenwerking met Le Musée Juif de Belgique een overzichtstentoonstelling ‘Joodse sporen’ over 150 jaar joodse aanwezigheid in Oostende. De tentoonstelling toonde de invloeden van de joodse aanwezigheid op de stad.

De synagoge, een beschermd monument, wordt op termijn in de Oorspronkelijke staat terug gebracht. Het gebouw is toegankelijk voor iedereen en krijgt veel bezoek van scholen uit de omgeving.

Historische context

Oostende kent een lange traditie van joodse inwoners. In 1781 wordt er bijvoorbeeld melding gemaakt van Ezechiël de Jongh en Salomon Mendes uit Amsterdam die een verblijfsvergunning aanvragen in Oostende. Midden 19de eeuw neemt de joodse aanwezigheid in Oostende aanzienlijk toe. Een dertigtal families verblijven er permanent en tijdens de zomermaanden loopt dat aantal op tot 300 families. Ze kregen het Oostends burgerschap en dragen aan het einde van de 19de eeuw bij tot de omvorming van een vissersdorp tot de Mondaine badstad. In 1873 staat de Belgische Staat dan ook een terrein aan de Euphrosina Beernaertstraat af voor de bouw van een synagoge, gericht op de grote toestroom van joodse toeristen tijdens de zomer. Het project wordt echter nooit gerealiseerd. De Israëlische gemeenschap van Oostende werd in 1904 volwaardig lid van het Belgisch Israëlitische Consistorie. In 1906 stelt Stad Oostende een nieuw bouwterrein ter beschikking aan de Sportstraat, maar ook dit project naar ontwerp van architect J. De Langhe wordt opgeschort.

De inhuldiging van de synagoge in 1911 is ongetwijfeld een hoogtepunt in de joodse Oostendse geschiedenis. Het was fijn vertoeven begin 20ste eeuw in de Koningin der badsteden en haar bruisende culturele leven, maar daar kwam abrupt een eind aan met de jodenvervolging. In 1938 zou de synagoge van Frankfurt tijdens de ‘Kristallnacht’ in vlammen opgaan en in 1942 was Oostende “Judenfrei”. In die periode was Carol Deutsch voorzitter van de plaatselijke joodse gemeenschap. Hij was een bonthandelaar maar ook getalenteerd schilder, beeldhouwer én vriend van Ensor. In de jaren ‘30 speelde hij een belangrijke rol voor de aangespoelde joden in Oostende. Hij werd echter in 1944 aangehouden en kwam om in Buchenwald als politiek gevangene.


Filip Van Maestrichtplein 3
8400 Oostende

+32(0)473 21 45 80

https://www.synagogeoostende.be/

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram