oostende de haan blankenberge
Stadsarchief-De Benne Blankenberge

Stadsarchief-De Benne

‘Onderzoek, inventarisatie en tentoonstellen van Blankenbergs cultureel erfgoed’

De vrijwilligers van het stadsarchief-De Benne onderzoeken en inventariseren het Blankenbergs cultureel erfgoed. Ze stellen hun collectie ook geregeld tentoon.

Sinds de oprichting van het centrum in 2000 beheren de vrijwilligers van De Benne al meer dan 100.000 stukken. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit postkaarten, familiefoto’s, brieven, boeken en archieven van verenigingen die hun activiteit hebben stopgezet of door wijzigingen in hun bestuur niet meer over voldoende ruimte beschikken om hun persoonlijke stukken te bewaren. Zo is het archief van de drie oudste nog actieve verenigingen, de Koninklijke Turnvereniging Rust Roest, de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan en de Koninklijke Toneelvereniging Onder Ons, in het bezit van De Benne.

Het Stadsarchief-De Benne beschikt ook over een grote collectie items over carnaval, de beide Wereldoorlogen en de bloemenstoet.

Per maand komen er minstens vijf schenkingen binnen. Het centrum aanvaardt alle stukken die over Blankenberge of Uitkerke handelen. Dit kunnen foto’s zijn die bij het overlijden van een familielid op zolder gevonden zijn, oude archieven van bolders- biljart- of andere verenigingen of brieven en stukken van verdwenen handelszaken. Personen die willen stukken schenken kunnen steeds terecht bij Pieter Deschoolmeester of Ronny Vervaecke.

Het centrum wordt bemand door een team van vrijwilligers. De supervisie is in handen van de stadarchivaris Pieter Deschoolmeester.

De vrijwilligers werken de dinsdagnamiddag van 14 tot 17 uur en de donderdagavond van 19 tot 22 uur.


Lokaal De Benne: Casino Blankenberge (5e verdieping)
Correspondentieadres: J.F. Kennedyplein 1, 8370 Blankenberge

Pieter Deschoolmeester
050 636 425
pieter.deschoolmeester@blankenberge.be

Terug naar het overzicht