oostende de haan blankenberge
Reuzengilde 'Gust den Aangespoelde' De Haan

Reuzengilde ‘Gust den Aangespoelde’

'Op stap met 'Gust den Aangespoelde' en 'Wenke' en 'Klem''

De Reuzengilde rond de reus ‘Gust den Aangespoelde’ is ontstaan uit de vereniging van de Creatieve Noordzeevrouwen. Deze vereniging kocht ‘Gust den Aangespoelde’ aan in Baasrode, met de bedoeling om mee te doen aan reuzenoptochten en het reuzenerfgoed in stand te houden. De reus werd in 2012 gedoopt.

‘Gust den Aangespoelde’ lijkt erg goed op Constant Vansteenwegen, een lid van de reuzengilde, maar in feite stelt deze reus Gustaaf Van Praet uit Baasrode voor. De twee mannen kennen elkaar niet, maar hebben wel gelijklopende hobby’s. Beiden houden van carnaval en kwamen/komen geregeld op vakantie naar Wenduine. Bovendien lijken ze sprekend op elkaar.

De reuzengilde beheert ook de twee kleine reuzen ‘Wenke’ en ‘Klem’. Deze reuzen noemden oorspronkelijk ‘de pinnemutsen’ en zijn ontstaan uit het kinderboekje van Liliane Geyskens ‘Knutseltje en de pinnenmutsen’ (1978). De figuurtjes uit het kinderboek staan symbool voor kinderen in armoede en kinderen met gezinsproblemen. In 2006 werden de twee pinnemutsen ‘Wenke’ en ‘Klem’ genoemd. ‘Wenke’ staat voor Wenduine en ‘Klem’ voor Klemskerke.


Reuzengilde ‘Gust den Aangespoelde’
Brugsesteenweg 67
8420 Wenduine
facebookpagina

Constant Vansteenwegen
constant.vansteenwegen@telenet.be
050 67 42 77 (ma en woe van 14.00 tot 17.00 uur)
0472 97 75 60 (dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur)

Terug naar het overzicht