oostende de haan blankenberge

Visie

Een ‘totsje’, aan de staart opgehangen aan een tot droogrek omgebouwd fietswiel.
Een kleurrijke bloem van crêpepapier, te koop aangeboden voor vijf mooie schelpen. Géén kokkels!
De zoute smaak van de kus van je eerste vakantieliefje.
De Roeschaert, altijd op de loer om vissers de duivel aan te doen.
De ‘jupe de promenade de madame’ die ze placht te dragen tijdens het flaneren op de dijk.
Kraakverse garnalen (al dan niet met een Rodenbach).

Unieke regio, uniek erfgoed

Als regio heeft ‘de kust’ een bijzonder grote naamsbekendheid. De meeste – zoniet alle – inwoners van ons land kunnen zonder veel moeite een omschrijving geven van het begrip en een aantal belangrijke kenmerken opsommen.

Uiteraard heeft dit alles te maken met de rol van de kust als belangrijkste vakantiebestemming van het land. De kust als synoniem van even ‘ontsnappen aan de dagelijkse sleur’ of ‘komen uitwaaien’, de kust als antigif tegen de dagelijkse stress en sleur.

De kust is echter veel meer dan dat. Meer dan een groot vakantiepark zijn de tien kustgemeenten vooral ook levende gemeenschappen met een specifieke eigenheid, een afzonderlijke identiteit, gevormd door een eigen verleden.

Een belangrijke uiting van die eigenheid is het culturele erfgoed dat er uit voortvloeit. Dit erfgoed is uniek voor Vlaanderen en verdient het om geïnventariseerd, beschermd en ontsloten te worden.

Eveneens uniek is dat dit erfgoed niet alleen wordt gedragen door de lokale bevolking, maar ook door de bezoekers die hier sinds mensenheugenis verblijven: vakantiegangers, reizigers, buitenlandse gemeenschappen…

Daardoor heeft het kusterfgoed een open karakter. Velen, ook van ver buiten de regio, voelen zich ermee verbonden. Het overstijgt daarmee het lokale belang.

Missie

De erfgoedcel Kusterfgoed heeft de volgende vijf opdrachten:

  1. Authenticiteit bewaren

Cultureel erfgoed is geen toeristisch product, maar vertrekt vanuit de noden van het erfgoed en de erfgoedactoren. Uiteraard is de vertaling van het erfgoed naar een publiek van vakantiegangers en recreanten belangrijk.

  1. Duurzaamheid nastreven

Een duurzaam erfgoedbeleid bevat de nodige maatregelen om het erfgoed op een gedegen wijze vast te leggen, in optimale omstandigheden te bewaren en voor een breed publiek te ontsluiten.

  1. Diversiteit bevorderen

De kust is een gastvrije regio en is dat ook altijd geweest. De heterogene samenstelling van de bevolking is daarvoor het beste bewijs. De erfgoedcel moet haar werking afstemmen op deze realiteit en op zoek gaan naar kruisbestuiving met andere culturen en gemeenschappen.

  1. Identiteit benadrukken

De kust is een caleidoscoop van wijken, dorpen, gemeenten en steden elk met hun eigen verhaal en uitstraling. Die pluriformiteit en de lokale eigenheid van de regio moeten worden benadrukt.

  1. Gemeenschap vormen

De kust kent heel wat nieuwe inwoners en tweedeverblijvers. De erfgoedcel moet er over waken deze bevolkingsgroepen bij de werking te betrekken en de deuren van de lokale erfgoedgemeenschap voor hen open te zetten.