oostende de haan blankenberge

Tentoonstelling Leopold Brion

Nog tot en met 5 juni kan je gratis de fototentoonstelling van de heemkring 'Tussen noordee en Noordzee' over het leven van Leopold Brion bezoeken in de H.-Kruisverheffingskerk in Wenduine.

De tentoonstelling is dagelijks open van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Op 2 augustus 2016 is het precies honderd jaar geleden dat Wenduinenaar Leopold Brion in Brugge wegens spionage gefusilleerd werd. In het kader van de herdenking “De Groote Oorlog 1914-18” stelt de heemkring ‘Tussen Noordee en Noordzee’ haar tentoonstelling over het leven van Leopold Brion voor.

Al een tipje van de sluier: wie was Leopold Brion?

foto Leopold BrionLeopold Brion was tijdens WO I chef  van het spionagenetwerk Fara, dat in opdracht van het Britse Algemene Hoofdkwartier de kustverdediging van Oostende tot de Nederlandse grens in kaart bracht. Samen met Bruggeling Abel Rivière werkten ze minutieus plannen uit van de Duitse verdediging en gaven die door aan mevrouw Lamote, die ze  op haar beurt naar Nederland smokkelde.

Leopold Brion woonde met zijn gezin in Wenduine en werkte bij de aannemersfirma Firmin Liebaert in Wenduine als meestergast.

Eind mei, begin juni 1916 maakten Brion en Rivière tekeningen met aanduidingen van standplaatsen van de Duitse kanonnen op de duinen tussen Blankenberge en Wenduine en op de hoogte van den Spioenkop in Wenduine. Bij het overbrengen op 13 juni 1916 liep het verkeerd, mevrouw Lamote werd aan de grens tegengehouden door de Duitse politie. Diezelfde dag nog arresteerde de Duitse politie Brion en Rivière. Op 23 juni 1916 werden ze alle drie door het Duitse krijgsgerecht ter dood veroordeeld. Een genade smeekschrift werd naar Duitsland gezonden, mevrouw Lamote werd niet ter dood veroordeeld, maar naar Duitsland gebracht waar ze verbleef tot het einde van de oorlog.

Op 2 augustus vond de terechtstelling plaats  om 18.30 uur in de tuin van de Lancierskazerne in Brugge, tegen de muur van het aanpalende Hof van Aurora. Brion en Rivière waren de laatste 2 mannen die in Brugge voor spionage tijdens de Eerste Wereldoorlog werden terechtgesteld.

Meer weten?

De tentoonstelling staat tot 5 juni in de H.-Kruisverheffingskerk in Wenduine en is dagelijks gratis te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram