oostende de haan blankenberge
Heemkring Vertinge Blankenberge

Heemkring Vertinge

'Een vriendengroep met een hart voor Blankenbergs erfgoed'

Ontstaan

De Blankenbergse heemkring Vertinge werd opgericht door  een vriendengroep van een vijftal gepensioneerden die al enkele jaren samenwerkt rond heemkundige projecten ter gelegenheid van Erfgoeddag of Open Monumentendag in Blankenberge. De leden – Antoon Vandamme, Roland Verté, Margot Muir (overleden in 2022), Jean Vrielinck en Gilbert Allemeesch – zijn allen afkomstig uit Blankenberge, Uitkerke, Zuienkerke of Nieuwmunster. Toen naar aanleiding van een subsidieaanvraag de nood ontstond om aan de groep een naam te geven, koos de groep voor de oude naam van de Blankenbergse vaart: de Vertinge.

Vertinge is een besloten heemkundige kring. De groep wil vooral bezig zijn met zijn heemkundige projecten, en niet met organisatorische kwesties. Daarom vergadert de vijfkoppige heemkring aan de keukentafel. Hoewel deze heemkring geen uitbreiding zoekt, werkt ze graag samen met andere groepen en initiatieven.

Realisaties

Al enkele jaren wordt het oude vissershuisje Majutte tijdens Open Monumentendag en Erfgoeddag opengesteld voor het publiek. De groep die nu heemkring Vertinge vormt, werkt naar goed gewoonte mee aan de bijhorende mini-tentoonstelling die inspeelt op een thematiek die jaarlijks verandert.

In 2012 zette heemkring Vertinge ‘De zaak Strobbe’, een historisch verhaal over illegale mosselpluk in 1756, in de kijker. Het verhaal werd uitgewerkt tot een straattoneel, opgevoerd door de Koninklijke Toneelkring Ernst en Leute en begeleid door de Volksmuziekgroep van Philip Fourir.

Een jaar later, in 2013, stelde de groep in Majutte een retabel voor uit de zestiende eeuw (1555) afkomstig uit de hofkapel van het paleis van Coudenberg.

In 2014 werkte de groep mee aan Erfgoeddag ‘over grenzen’ met een tentoonstelling en video over vissers en kusten, over de Blankenbergenaar Moerman, over de historicus Jacob de Meyere die de overstromingen van Blankenberge beschreef, en over Philips de Schone die in 1505 tussenkwam in het conflict tussen Blankenberge en Uitkerke.

In 2015 verzorgde de groep in Majutte een tentoonstelling met brochure en video over Paul Panda Farnana Mfumu, de persoon die als kleine jongen afgebeeld werd op het monument van Lippens en De Bruyne en later uitgroeide tot een van de eerste Congolezen die zich inzette voor de emancipatie van het Congolese volk. Er werd hiervoor samengewerkt met de stadsgidsen die de beeldhouwwerken van Charlier en in het bijzonder het monument van Lippens en De Bruyne onder de aandacht brachten.

Realisaties met de steun van Kusterfgoed

In 2017 presenteert heemkring Vertinge zijn Bocca Tigrisproject. Met dit initiatief wil de groep de Amerikaanse brik Bocca Tigris, die op 2 maart 1820 in een storm op het strand van Blankenberge geworpen werd, in herinnering brengen. De groep doet dit via een brochure, een tentoonstelling met video en een aantal toneelopvoeringen.

Voor deze activiteit ter gelegenheid van Open Monumentendag werd samengewerkt de vzw De Scute, de Koninklijke Toneelkring Ernst en Leute, De Volksmuziekgroep van Philip Fourier, het Belle-Epoque Centrum, de stadsgidsen en de stedelijke dienst cultuur. Een subsidie van erfgoedcel Kusterfgoed maakte de realisatie mogelijk.


Heemkring Vertinge
Blankenberge

Vertinge@telenet.be
website

 

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram